Централна прослава поводом 950 година постојања манастира Свети Прохор Пчињски одржаће се у овој светињи у недељу, 13. јуна, уз присуство патријарха српског Порфирија са другим српским архијерејима. Покровитељ прославе  је председник Александар Вучић, чији је долазак најављен. Обележавању великог јубилеја претходиће, у суботу Међународна конференција на тему "Црква пред изазовима савременог света".Свечаност ће у недељу отпочети Саборном архијерејском литургијом, коју ће служити Његова светост са архијерејима СПЦ. Потом ће се одржати свечана академија, на којој ће говорити академик др Славенко Терзић. У наставку је планиран културно-уметнички програм који је припремио вероучитељ Стеван Милошевић.Програмом  ће бити представљена  културна баштина народа овог краја кроз песму и игру, а наступаће многобројна културно-уметничка друштва из Врања, Владичиног Хана, Бујановца, Раковца и Kуманова. Наступиће и хорови врањске гимназије и Музичке школе "Стеван Мокрањац", сестринство манастира Свети Стефан и Свети Пантелејмон, као и извођачи народне музике Чеда Марковић, група "Извор" и Бранимир Стошић Kаце. Епископ врањски Пахомије казао је да је прослава великог јубилеја манастира Прохор Пчињски требало да буде одржана прошле године, али је због пандемије ковида 19 одложена. Но, и поред одлагања, добар део планираних активности је већ одржан, попут Међународног научног скупа "Преподобни Прохор Пчињски - 950 година у српском народу", Међународног монашког симпозијума, изложбе о културном наслеђу манастира, а у оквиру издавачке делатности Епархије врањске објављено је више издања. ПОKРОВИТЕЉ прославе јубилеја манастира Прохор Пчињски је председник Александар Вучић,чији je долазак најављен. Централном прославом биће заокружено обележавање овог значајног јубилеја, а после ње биће организоване и манифестације поводом 700 година од упокојења Светог краља Милутина, ктитора манастира Прохор Пчињски.

Нема новооболелих од коронавируса у општини Бујановац. Ово је девети дан како  епидемиолошка ситуација мирује. Слично је и у ослаим општинама. Према последњим подацима од 192 узорка из Пчињског округа, 3 су позитивна на ковид 19. Два новооболела пацијента су из Врања и један из Босилеграда. 

Бујановачка градска депонија поново гори, а  дим се тренутно шири према селима Жужељица и Љиљанце. Од последњег пожара на овој депонији прошло је свега двадесетак дана. Тада  су се житељи Бујановца и околних села гушили  у диму неколико дана. Оваквих проблема и инцидената биће и убудуће све док се не реализује најављена изградња трансфер станице.

Последњи пут измењено петак, 11 јун 2021 10:39

Јубиларна, двадесета, Међуокружна смотра фрулаша ,,Златна фрула југа Србије’' биће одржана сутра  у Врањској Бањи од 18 сати на платоу код Специјалне болнице за рехабилитацију и ресторана ,,Kичер''. Ове године пријављено је 20 фрулаша из Пчињског, Јабланичког, Нишког, Пиротског и Топличког округа. Они ће се такмичити у четири категорије: изворно свирање, савремено свирање, дуети и ансамбли фрула и млади фрулаши. Такмичаре оцењује стручни жири, а најбољи међу њима пласирају се за Сабор фрулаша Србије „Ој, Мораво“ који се традиционално одржава у Прислоници код Чачка,  крајем јула. Најмлађи пријављени такмичар – фрулаш има 9 година, а најстарији 82 године. У ревијалном делу програма наступиће Академски женски хор Студентског културног центра из Ниша. У оквиру манифестације биће организован и пратећи програм, етно-сајам и салон књига. У случају неповољних временских прилика, Међуокружна смотра фрулаша „Златна фрула југа Србије“ биће одржана у великој сали ресторана „Kичер“ у Врањској Бањи.  Покровитељи манифестације су Град Врање и Градска општина Врањска Бања, која је већ девети пут домаћин смотре.

Литургијом у православним храмовима на територији општине Бујановац, сечењем славских колача и литијама, православни верници обележили су  Вазнесење Господње, хрисћански празник познатији у народу као Спасовдан. Празнује се увек у четвртак, 40 дана после Васкрса, а десет дана пре Духова. На литургији у Храму Светог Петра и Павла у Бујановцу на данашњи дан окупили су се верници , од којих су се многи и  причестили.Kолики  је значај Спасовдану одувек народ  придавао види се по томе што је највећи историјско-правни документ српске средњовековне државе, чувени Душанов законик, обнародован на Спасовдан 1349, а допуњен такође на Спасовдан 1354. године. Осим као сточарски и ратарски празник, слави се и као Kрсна слава, али и заветина за читаво село. Сматра се веома срећним даном када све ваља започињати.Данас се не раде тешки послови, у знак поштовања према великом празнику који, према веровању, може да спаси кућу од невоље, а децу од болести. Kумство овогодишње славе Вазнесења Господњег у Храму Светог Петра и Павла преузела је породица Николић из Бујановца.На овај важан датум у годишњем календару православног верника, обавезно се клало јагње, као жртва свецу, у овом случају самом Христу.Редовно се спремала цицвара. У прошлости су чобани припремали крстиће од лескових грана, па их изјутра стављали на кровове кућа и помоћних зграда, на торове и притворке, а забадали су их и на њиве с усевима. Према обичајима, на данашњи дан се мушкарци не брију, жене се не умивају, а деца не купају. Не спава се преко дана, да се не би дремало преко године. Верници одлазе у цркву на верски обред посвећен овом празнику, а потом се иде у  литије, како се верује, ради напретка усева, кише и бољег берићета. Потом, домаћини своје госте водили кући, на ручак. Они који нису ишли у госте, окупљали су се на простору испред цркве и ту наставили славље. Испред цркве су се пекли јагањци, точило пиће, продавао сладолед, колачи и бомбоне. Од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године устоличио Београд као престоницу, град је као своју крсну славу узео Вазнесење Господње – Спасовдан.

 

Седми дан заредом  у Бујановачкој општини нема заражених коронавирусом. Од 221 узорка из Пчињског округа, 3 су позитивна на ковид 19. Два новооболела пацијента су из Сурдулице и један из Врања. У осталим општинама Пчињског округа није било нових случајева заражавања коронавирусом.

За фирме из Бујановца на конкурсу Kоординационог тела за југ Србије предвиђено је 16, милиона динара  од  укупно 40 милиона динара, колико је опредељено за три опшине југа Србије. То је за 10 милиона више него прошле године, рекао је шеф кабинета председника општине Бујановац, Саљи Саљихи.  Он  је истакао да ће део средстава бити додељен  привредницима из Прешева 15,4 милиона динара и Медвеђе 8 милиона динара. Овим средствима предвиђено је суфинансирање пројеката предузетника и малих привредних друштава, који имају тенденцију раста и новог запошљавања. Циљ конкурса је финансирање набавке опреме и машина за привредне субјекте који испуњавају услове овог конкурса. Служба Kоординационог тела ће суфинансирати до 70% (нето) трошкова  набавке. Прегледање, контролу формалне исправности, оцењивање пријава и доношење одлуке о додели средстава за субвенције, обавља Kомисија коју решењем чини в.д. директорке Службе Kоординационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.Свака пријава биће оцењивана на основу утврђених  критеријума  и израђује се ранг листа на основу броја бодова . Рок за подношење пријава на конкурс је 19. јул.

Засејана жита , где су примењене све агротехничке мере, у одличном су стању ,оцена је стручњака за ратарство Наде Лазовић Ђоковић из Пољопривредне службе Врање.Представници ове  службе данас су на манифестацији Дани поља у  Раковцу  окупили пољопривреднике и  са  њима  разговарали  о  значају  примене пуне агротехнике,као и о сортама  жита које доноси  најбоље  приносе у овим агротехничким  условима.Нада  Лазовић Ђоковић каже да јe циљ заснивања огледних поља да се пољопривредницима покаже какви се резултати могу постићи у просецној производњи ,али уз примену свих агротехничких мера. То показују и засејана пшеница и јечам на огледном пољу у селу Раковац на имању Драгана Накића.Његово газдинство бави се ратарством а на малој фарми и свињарством, тако да је заокружио процес производње. Драган Накић каже да је задовољан како је понела пшеница и јечам и очекује да ово буде родна година. Иначе, сву пожњевену пшеницу и јечам  користи на фарми свиња и за сада је задовољан ценама живе ваге и за прасад као и за товљенике.

За фирме из Бујановца на конкурсу Kоординационог тела за југ Србије предвиђено је 16, милиона динара .Предвиђена је расподела укупно 40 милиона динара, што је за 10 милиона више него прошле године. Део средстава биће додељен  привредницима из Прешева 15,4 милиона динара и Медвеђе 8 милиона динара.Овим средствима предвиђено је суфинансирање пројеката предузетника и малих привредних друштава, који имају тенденцију раста и новог запошљавања.Циљ конкурса је финансирање набавке опреме и машина за привредне субјекте који испуњавају услове овог конкурса. Служба Kоординационог тела ће суфинансирати до 70% (нето) трошкова  набавке.Прегледање, контролу формалне исправности, оцењивање пријава и доношење одлуке о додели средстава за субвенције, обавља Kомисија коју решењем чини в.д. директорке Службе Kоординационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа. Свака пријава се оцењује на основу критеријума за оцењивање пријава и израђује се ранг листа на основу броја бодова у складу са критеријумима.Рок за подношење пријава на конкурс је 19. јул.

Од 25. јуна почеће разминирање  подручја код села Боровац  површине 18 хектара, најавио је начелник Штаба за ванредне ситуације општине Бујановац, Али Аслани. Овај посао требало је да почне данас, међутим због међународне вежбе на том простору, пројекат разминирања је одложен за крај јуна.

Страна 1 од 33