Цене хране  наставиће да расту  до лета следеће године,  процене су појединих агроекономиста. Све док буду расле цене горива биће у порасту и цене  хране. У Србији расту и због тога што је десеткован сточни фонд и зато што су издвајања државе за развој пољопривредног сектора минимална. Трошкови исхране трочлане породице у Србији у породичном буџету учествују са 35-40 одсто, док у западним земљама то учешће износи 5-15 одсто. Цене свежег меса у септембру су скочиле за 15-30 одсто у односу на септембар прошле године, док је поврће поскупело за 36 одсто, јаја за 20 одсто, а јестиво уље за више од 50 одсто. Храна и енергенти у потрошачкој корпи учествују са више од 55 одсто, што указује да ће у наредном периоду доћи до значајног пада ионако ниског животног стандарда грађана.  Према званичним подацима,  пољопривреда данас у БДП Србије учествује са нешто више од 10 одсто, док аграрни буџет у државном буџету учествује са свега пет одсто, односно 400 милиона евра. Kада би овај принцип заиста био испоштован, ми бисмо сваке године за пољопривреду издвајали око милијарду евра и тај новац би био значајан подстицај за пољопривреднике . Са друге стране  Европска унија за пољопривреду издваја трећину свог укупног буџета који износи 1.161 милијарда евра истичући да је пољопривреда највиталнији и најреалнији сектор који обезбеђује сигурност живота, због чега му држава мора посветити много више пажње.

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на ковид 19 тестирано је 575 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да су 194 лица заражена коронавирусом. Од овог броја 111 је из Врања, 31 из Сурдулице, 23 из Владичиног Хана, 13 из Трговишта, 10 из Бујановца, 4 из Босилеграда и 2 из Прешева.У ковид амбуланти АТД у Врању  јуче је обављен  301 преглед, од чега су 123 прва. Такође, урађен је 1 брзи, 6 ПЦР  и 124 антигенска теста. Од тога 65 је позитивно на коронавирус.У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализована су 112 пацијента, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док је на кисеонику 59 пацијената. На болничко лечење примљено је 16 пацијената, а отпуштено 6.

Епидемијска ситуација у општини Бујановац и даље је неизвесна  и нестабилна, оцена је директорке Дома здравља др Далиборке Павловић. Једино вакцинација може да нас врати у нормалан живот. Када је реч о томе, у овој општини број вакцинисаних прешао је 50 одсто и до сада је дато  око 27 хиљада доза од чега 13 и по хиљада првих , хиљаду и по треће дозе, а остало су и комплетно вакцинисани другом дозом.

Министар просвете Бранко Ружић , шеф мисије ОЕБС -а у Србији Јан Братху и амбасадорка ЕУ Емануеле Гауфрет бораве данас  у Бујановцу. Они ће  са локалним политичким и институционалним представницима, присуствовати почетку нове академске године на Економском факултету- филијале Суботица .  Гости ће у Бујановцу разговарати и са представницима локалне самоуправе.

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на ковид 19 тестирано је 478 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да је  129 лица заражено коронавирусом. Од овог броја 67 је из Врања, 23 из Сурдулице, 14 из Владичиног Хана, 12 из Бујановца, 9 из Трговишта, 3 из Босилеграда и 1 из Прешева.У ковид болницама Здравственог центра у Врању хоспитализовано је 120 пацијената, на кисеонику је 67. Примљено је 10 пацијената, отпуштено 8, а један је транспортован у Крушевац.

Православни верници данас славе Покров Пресвете Богородице. У нашем народу овај празник нарочито славе жене, посте и верују да ће лакше да рађају и подижу децу.На данашњи дан 911. године,  Света Дева Марија током службе јавила се окупљеном народу на молитви у Богородичиној цркви у Цариграду. У часу ноћног бденија, верници су угледали Пресвету Мајку Божију са раширеним  покровом на рукама, којим је покрила све присутне, дајући знак да под своје окриље узима све који верују у њу и њеног сина.Тако је уведен празник,  који прослављала Богородицу као покровитељку и заштитницу хришћанског рода, која моли Господа за милост према грешнима. Празник  би требало да поштују сви, а жене, по обичајном календару, данас не би требало да раде никакве тешке физичке послове.Младе жене посебно се моле Богородици, заштитници свих жена, посебно породиља и мајки. Пећка Патријаршија прославља Покров Пресвете Богородице као своју славу. Традиционални су вашари у Ариљу, Сокобањи, Јагодини, Лесковцу, Крупњу и Рашкој, али су неки ове године, због пандемије, отказани.

Последњи пут измењено четвртак, 14 октобар 2021 14:28

У Пчињском округу још 163 особе су заражене, говоре најновији подаци градског Завода за јавно здравље  у Врању. Тестирано је укупно 518 узорака са територије Пчињског округа.  Од овог броја 95 је из Врања, 26 из Сурдулице, 15 из Владичиног Хана, 16 из Бујановца, 6 из Трговишта, 4 из Босилеграда и 1 из Прешева.

Од данас, сви   грађани, без обзира да ли су били или не заражени Ковидом -19 могу да ураде тестирање антитела, то јест да утврде ниво антитела на корона вирус. Адреса за тестирање је Завод за јавно здравље у Врању, али је обавезан упут изабраног лекара. Тестирање на антитела је бесплатно уз упут изабраног лекара рекао је др Слађан Станковић.

Данас је Михољдан

RTB октобар 12, 2021

У православном календару под данашњим датумом уписан је празник Светог Кирјака, у народу познатији и као Михољдан.

Свети Киријак Отшелник рођен је у Коринту крајем четвртог века и за живота је сматран стубом хришћанства и узором монашких врлина. Предање каже да је био крупан и снажан човек, иако је цео живот провео у строгом посту. Пред крај живота боравио је у монашкој обитељи Светог Харитона, где су монаси јели једном дневно, и то по заласку сунца.

Према народном веровању, после Михољдана наступа права јесен која је календарски већ увелико почела. Октобарски топли дани везани за овај народни и верски празник познати су као Михољско лето.

Уз Михољдан су везане и велике Задушнице и сви хришћани на сам дан славе или у суботу после њега, одлазе на гробље да упале свеће својим прецима и преминулој родбини.

Последњи пут измењено уторак, 12 октобар 2021 14:00

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на ковид 19 тестирано је 515 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да је 138 лица заражено коронавирусом. Од овог броја 79 је из Врања, 16 из Сурдулице, 15 из Владичиног Хана, 13 из Трговишта, 11 из Бујановца, 3 из Босилеграда и 1 из Прешева.

Страна 1 од 45