Према последњим подацима од 319 узорака из Пчињског округа, укупно jе 28 позитивних на коронавирус.

Од тог броjа 16 jе из Врања, 5 из Владичиног Хана, 3 из Буjановца и по 2 из Сурдулице и Прешева.

У две ковид болнице ЗЦ Врање хоспитализовано jе 50 пациjената. Од тог броjа 44 су  позитивна на коронавирус и исто толико има бронхопнеумониjу.

На кисеонику jе 36 пациjената. На болничко лечење примљено jе пет пациjената, отпуштено исто толико, од чега jе jедан транспортован у Крушевац, а jош jедан у Ниш.

 

На деветој седници усвојена је жалба спортских клубова и истовремено одбијена претходна одлука већа и комисије за спорт о додели средстава. Захтеви о финансијама спортских клубова враћају се на разматрање и одлуку комисије.

Према речима председника комисије утврђен је пропуст у раду саме комисије која је једном спортском клубу доделила више од 20 одсто предвиђених средстава што се коси са правилима конкурса.

Што се тиче жалби КУД БАП и КУД КОЛО одбијене су, с обзиром да није било законске основе на предложене жалбе.

Чланови општинсог већа су донели и одлуку да се 525 кућних контејнер,а који су добијени као донација турске фирме Туркер, дају на коришћење Комуналцу који ће их расподелити домаћинствима.

Такође је издвојено 1.056.000  динара из буџетских резерви за набавку 20 великих металних контејнера који ће бити распоређени по граду.

"Контејнере ћемо поставити тамо где има највише потребе а у циљу да имамо чист град и чисту средину", истакао је председник општине Нагип Арифи.

Последњи пут измењено уторак, 11 мај 2021 09:28

Српска православна црква обележава Побусани понедељак, односно "Васкрс за мртве", дан када се уређују гробови преминулих и када се на гробља износе фарбана јаја.

Први дан после Томине недеље је Побусани понедељак. Обичај је на данашњи дан побусати односно уредити и од корова очистити бусење на гробовима, по чему је овај понедељак и добио име.

Они који данас долазе, требало би да се придржавају мера опреза и социјалне дистанце, на гробове стављају обојена јаја, уз поздрав: "Христос васкрсе", чиме се радост највећег хришћанског празника преноси и на оне који више нису са нама. Зато се овај дан зове и "Васкрс за мртве".

У већини места јаја се боје посебно, овога јутра, обавезно у црвену боју и без шара. Понегде се износе јаја од Васкрса, понегде обојена на Светли петак. У неким крајевима, јаја се и туцају о споменик.

Претпоставља се да је обележавање Побусаног понедељка преузето од Руса, код којих се зове Радоњица. Код нас носи још и назив "Ружичало", по обичају братимљења младих.

Mинистар финансија  Синиша Мали каже да је за 1.122.787 радника данас уплаћена друга половина минималне зараде из трећег пакета помоћи привреди и грађанима за ову годину.

"За ову помоћ пријавило се 230.805 привредних субјеката, физичких и правних лица", истакао је Мали и додао:

"У среду почиње исплата првих 30 евра помоћи грађанима који су се пријавили за помоћ. Очекујем да ћемо већ првог дана исплатити новац за најмање 630.000 грађана, а онда ћемо у наредних пар дана исплатити новац и осталима", нагласио је министар финансија. 

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуациjе у Врању од 192 узорка из Пчињског округа, укупно jе 20 позитивних на коронавирус. Од тог броjа 14 jе из Врања, док су по 3 новозаражена из Владичиног Хана и Босилеграда. У осталим општинама округа ниjе било нових заражавања вирусом ковид 19.

*

У две ковид болнице хоспитализовано jе 50 пациjената. Од тог броjа 43 су  позитивна на коронавирус и исто толико има бронхопнеумониjу. На кисеонику jе 36 пациjената. На болничко лечење примљено jе пет пациjената, отпуштено исто толико, од чега jе jедан транспортован у Крушевац.

Последњи пут измењено понедељак, 10 мај 2021 09:52

Заменик председника општине Бујановац Шћиприм Муслију скинуо је са јарбола српску тробојку након чега је подигао заставу Албаније!

На Твитеру се појавио снимак Муслијуа који у друштву неколико грађана албанске националности скида српску заставу са јарбола након чега подиже заставу Албаније. Инцидент се према незваничним информацијама догодио јуче у преподневним сатима у селу Кончуљ које се иначе налази на административној линији између КиМ и централне Србије.

Српска тробојка је скинута са јарбола поред спомен обележја настрадалом припаднику терористичке ОВК, а претходно је са тог истог јарбола непозната особа скинула заставу Албаније.

Муслију је чак зауставио саобраћај на магистрали да би снимио инцидент. На друштвеним мрежама грађани траже хитну реакцију државе због инцидента.

Извор: Мондо

Извор фото: facebook/sckrinshoot bujanovačke

Деветог маја 1945. капитулацијом нацистичке Немачке окончан је Други светски рат у Европи и 9. мај се од тада обележава као Дан победе. 

Безусловну капитулацију Немачке у Берлину је нешто иза поноћи 8. маја 1945. потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа и њихових савезника још неколико дана пружали отпор, а у Југославији је то потрајало до 15. маја.

Датум који представља службени завршетак Другог светског рата јесте 2. септембар, када је на америчком бојном броду Мисури у Токијском заливу Јапан потписао капитулацију после бацања атомских бомби на Хирошиму и Нагасаки.

У рату који је трајао нешто мање од шест година, нашла се 61 држава и око 110 милиона војника.

Процене говоре о 50 до 80 милиона погинулих, од тога је цивила било између 38 и 55 милиона.

Државна комисија бивше Југославије својевремено је објавила да је у рату погинуло 1.706.000

особа, међу њима више од 300.000 бораца.

У Москви се сваке године поводом Дана победе одржава грандиозна војна парада.

Извор: РТС

Проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба најавио је да ће се следеће недеље можда разговарати о присуству публике на спортским теренима, али ће бити  у ограниченом броју.

Места за вакцинацију отворена су и викендом – и није потребно заказивање.

Једну од четири врсте вакцине грађани могу да приме у домовима здравља, спортским и културним објекатима, на сајмовима, у тржним центрима, али и у аутобусима.

Очекује се да ће нова седница Кризног штаба бити средином наредне недеље.

Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије изјавио је да су све вакцине против коронавируса апсолутно безбедне, о чему сведочи и податак да је до сада забележено само 890 нежељених реакција, односно много мање од једног процента датих доза.

Нагласио је да се коронавирус не предаје и показује да је "врло отпоран и жилав" на све покушаје да му се супротстави, осим када је реч о вакцинама.

Извор: РТС

Према последњим подацима од 332 узорка из Пчињског округа, укупно је 16 позитивних на коронавирус.

Од тог броја 12 је из Врања, док су по 2 новозаражена из Владичиног Хана и Сурдулице. У осталим општинама округа није било нових заражавања вирусом ковид 19.

У две ковид болнице ЗЦ Врање хоспитализовано је 50 пацијената. Од тог броја 43 су позитивна на коронавирус и исто толико има бронхопнеумонију.

На кисеонику је 36 пацијената. На болничко лечење примљено је пет пацијената, отпуштено шест, од чега је један транспортован у Крушевац.

Страна 1 од 28