Одељење Економског факултета из Суботице у Бујановцу организовало је данас Сајам запошљавања у простору ове високошколкске установе. Сајам су  организовали  уз подршку Општине Бујановац, Kоординационог тела Владе Републике Србије и Националне службе за запошљавање. На пригодној свечаности манифестацију је отворио нови декан факултета Небојша Гвозденовић.

Небојша Гвозденовић истакао је да је задовољство да ова високошколска установа по први пут оганизује овакав сајам запошљавања а да је циљ да има све више младих у Бујановцу који ће овде живети и радити.

Председник општине   Нагип Арифи изразио је задовољство досадашњом сарадњом са представницима Економског факултета у Бујановцу, нагласивши да је то са доласком новог декана интензивирано. Нагип Арифи  рекао је да су у претходних месец дана имали три сусрета и све договорено су реализовали у шта убраја и овај Сајам запошљавања. Очекује да плодоносна сарадња буде настављена. 

Више компанија из Пчињског округа посетиоцима је представило  своје пословање и потребе за новим радним местима.

Директор Филијале НСЗ у Врању Горан Живковић, истакао је да у Пчињском округу има 21 хиљада и 500 незапослених људи. Од тога 4 хиљаде и 700 у бујановачкој општини и 4 хиљаде и 200 у општини Прешево.

Међу онима  који траже посао било их је дфоста и са високим образовањем и очекивањима да ће наћи одговарајући посао .

Заинтересовани за посао предавали су будућим послодавцима свој  професионалну биографију и мотивационо писмо.

 

На поновљеним парламентарним изборима на бирачком месту број 6 у Великом Трновцу, до подне је гласало 127 грађана или око 9 одсто уписаних бирача. Председник бирачког одбора Милован Алексић рекао је  да до сада није било неправилности и проблема и  гласање се одвија несметано. Неколико грађана  није могло да гласа, јер нису уписани у списак на овом бирачком месту, где право гласа има 1089 грађана. Иначе, бирачко место отворено је на време и највећа излазност очекује се након 15 сати.

Парламентарни избори на бирачком месту број 6 у Великом Трновцу,  данас се понављају по други пут. Изборно место отворено је на време и до сада се изборни процес одвија  без неправилности и проблема,  оцена је председника борачког одбора Милована Алексића. У бирачки списак  на овом  месту уписано је 1.089 грађана са правом гласа.

Бирачко место у основној школи „Мухарем Кадриу“ у Великом Трновцу отворено је у 7 часова  и у бирачком одбору има   90 одсто чланова одбора. У преподневним сатима није било великог интересовања грађана, так да се изборни процес одвијао без гужве.

Председник бирачког одбора Милован Алексић рекао је  да до сада није било неправилности и проблема. Гласање се одвија несметано и по правилима. Издвојио бих само да је пар грађана враћено, јер немају право гласа на овом бирачком месту , истиче Алексић.  Они су  упућено у општинску Изборну комисију на даљу процедуру. Број уписаних бирача је хиљаду 89.

Према досадашњем искуству већа излазност очекује се после 15 сати. Ово је треће гласање у Великом Трновцу - после парламентарних избора 3. Априла. Гласачи са тог бирачког места и 28. априла изашли су на поновљене изборе, који су, такође, у међувремену, поништени. Иначе, Републичка изборна комисија  усвојила је синоћ приговоре Заветника, односно коалиције "За краљевину Србију - ДСС", на решења Општинске изборне комисије (ОИК) у Бујановцу, којим им није омогућено именовање њихових представника у бирачки одбор на месту где се понављају избори.

У новој уредби Владе Србије, која сутра ступа на снагу, биће изједначене цене килограма шећера у свим паковањима. Ићи ће се на појефтињење паковања од 5, 10, 25 и 50 килограма, односно цена килограма шећера у тим паковањима изједначиће се са ценом паковања од једног килограма. Тим изменама цена шећера биће ограничена на одређени износ - највероватније око 89 динара за килограм  и важиће за сва паковања, без обзира да ли се шећер продаје у амбалажи од килограма или у џаковима. Данас ће бити дистрибуирано 260 тона шећера  Из ресорног министарства поручују  да ће калкуланти бити кажњени када се утврди чињенично стање. Инспекција ће покренути поступке који треба да се покрену пред судовима а негде ће бити изречене мандатне казне. У  Министарству трговине не очекује несташице других производа којима су ограничене цене, као што су уље и брашно.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, шеф делегације ОЕБС-а у Србији Јан Брату и директор Републичког Завода за статистику Миладин Ковачевић, данас су боравили у Бујановцу и разговарали са председником општине Нагипом Арифијем. Тема састанка била је предстојећи попис становништва, што је планирано за октобар ове године. Попис је требало да буде организован у истом периоду 2021. године,  али је због проблема изазваних пандемијом одложен.

Предстојећи попис становништва у Србији почеће 1. октобра и одвијаће по европским стандардима, најављено је на конференцији за новинаре, након вишесатних разговора  представника републике Србије ,као и мисије ОЕБС-а са председником општине Бујановац, Нагипом Арифијем.

Гордана Чомић министарка за људска и мањинска права истакла је да ништа о Албанццима не може без Албанаца, ни кад је реч о предстојећем попису. Како би обезбедили осећање код Албанаца да је важно учешће у предстојећем попису.

Учершће и подршка ОЕБС-а у овом процесу су драгоцени истакао је директор Републичког Завода за статистику Миладин Ковачевић.

Миладин Ковачевић директор Републичког Завода за статистику рекао је да је захвалан мисији и шефу ОЕБС-а, јер   непосредно сарађују у припреми предстојећег пописа, како би се створила позитивна атмосфера у Бујановцу Прешеву и медвеђи у вези са пописом становништва  који ће се  одвијати по  стандардима ЕУ.

Шеф мисије ОЕБС-а Јан Брату истакао је да већ две године ова мисија сарађује са   Завидим за статистику Републике Србије,  како би  било обезбеђено да се попис реализује у складу са захтевима и примедбама националних мањина које живе у Србији.

Председник општине Бујановац Нагип Арифи напоменуо је да је у разговорима постављен низ питања на које локална самоуправа у наредним данима очекује одговоре од надлежних институција и да ће сарадња  на припремама за предстојећи попис бити настављена.

Нагип Арифи оценио је да је актуелни Закон о попису  значајно унапређен у односу на претходни и да  с обзиром да ЕУ са 50 одсто финансира  овај попис то представља и гаранцију да ће се одвбијати по стандардима ЕУ:

Попис ће званично почети 1. Октобра и планирано је да до краја октобра ове године буде завршен.

Више дојава о бомбама у  школама у Врању и Бујановцу стигло је јутрос, потврђено је у полицији.  Екипе МУП-а већ су на терену, деца и запослени су евакуисани.  Обучени пси трагају за евентуалном бомбом. Иако су сви скептични на основу искустава из претходног периода, ништа се не препушта случају и проверава се свака дојава. У Врању је појачано присуство полиције и апелује се на грађане да не паниче, јер је све под контролом. Дојаве о подметнутој електронској направи јутрос су стигле и на електронске адресе више основних и средњих школа у Србији, саопштило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Дојаве су стигле на мејл адресе 134 основне школе на територији Школске управе Нови Сад, као и у неким школама у Пироту, Нишу, Бабушници, Власотинцу, Лебану и Куршумлији - наводи се у саопштењу Министарства просвете. Додаје се да су у циљу безбедности ученика школе обавестиле МУП о претњи и екипе МУП-а су на терену. До окончања  прегледа настава ће се одвијати онлајн, a ученици ће бити враћени у клупе након потврде да је безбедно. О начину организовања часова и повратку на непосредну наставу, школе ће обавестити ученике и њихове родитеље путем редовних канала комуникације - објашњава се у саопштењу.

Нека вас пролеће покрене и инспирише да животни простор улепшате новим комадима намештаја. Изаберите квалитетан, удобан и модеран намештај у СИМПУ, и креирајте своје место за опуштање и удобан дом за све чланове породице .

Не пропуститите прилику да до краја маја искориститие бројне попусте у СИМПО салонима.

За производе из асортимана, купцима се одобравају сјајни попусти за готовинско плаћање (готовина, вирман и платне картице):

Гарнитуре, клик-клак лежајеви, каучи, кревети, столице, фотеље и табуреи (-15%),
Душеци са лагера (-15%),
Плочасти намештај са лагера (-10%),
Допунски асортиман (-20).
На неодољивим готовинским попустима су и најпродаванији модели гарнитура са лагера. Pariska noć“, „De Marco“ i „Metropoliten“ су на попусту од -30% до краја маја, док је гарнитура „Mexico“  на попусту - 40%.

У мају је за чланове Лоyалтy клуба и власнике картица погодности креирана посебна понуда производа са продајним подстицајима од -25% до -40% попуста. Она обухвата одређене моделе гарнитура, лежајева, клуб столова, табуреа, душека, зидни систем и спаваћу собу. Важи за плаћање готовином, вирманом, платним картицама, чековима грађана, за потрошачке кредите и синдикалну продају. За ову понуду не важе редовни попусти, али важе додатни попусти по основу лоyалтy картица и картица погодности.

Комплетну понуду производа са попустима можете погледати ОВДЕ.

ПРЕВОЗ

Сва роба купљена у СИМПУ чија је вредност преко 25.000 динара превози се бесплатно до 30 км од салона.

БЕСПЛАТНА МОНТАЖА

Монтажа је бесплатна за сву робу без обрира на њену вредност.

КОНТАКТ

СИМПО салони у Врању налазе се на следећим адресама:

Тржни центар, Париске комуне 1. Контакт телефон салона је 017/432-567.

КЛУЗ, Стефана Првовенчаног 58. Контакт телефон салона је 017/416-556.

СИМПО салон у Бујановцу налази се на следећој адреси:

Трг Карађорђа Петровића бб. Контакт телефон салона је 017/851-048.

РАДНО ВРЕМЕ

Радно време салона је од 9 до 20h сваког радног дана, суботом од 9 до 18h.

 

Директорка Дома здравља у Бујановцу др Далиборка Павловић  оцењује  да је епидемиолошка ситуација у општини много  боља у односу на почетак године и да је од почетка  маја  месеца регистровано  само 9 случајева ковида  У априлу су била потврђена 23 случаја ковида  Смањен је и број пацијената у Kовид амбуланти, где се углавном током дана обави 20 до 50 прегледа – рекла је др Павловић на седници општинског Савета за безбедност у среду.  Како је навела, до сада је две дозе вакцина примило 16.296 грађана, са три дозе је вакцинисано 4.200, док је четврту дозу примило 12 људи.Са побољшањем ситуације са ковидом враћамо се на нормално функционисање и радимо пуним капацитетом у корист грађана којима је потребно лечење – рекла је она.Директорка је нагласила да је планирано да се наредном период, на иницијативу Института Батут и у сарадњи са надлежним Заводом за јавно здравље, приступи реализацији Акционог плана за рано откривање карцинома код становништва старости од 55 до 75 година.

Министар финансија Синиша Мали рекао је да је у априлу инфлација била 9,6 одсто. Ако погледамо шта је Влада урадила да заштити животни стандард, имамо контролисану цену горива, цена струје се није променила према грађанима, гаса има, следе тешки преговори са  Русијом како ћемо се снабдевати у наредном периоду. Наша пољопривреда је јака, имамо свега што је неопходно када је храна у питању за годину и две унапред, додао је министар. Боримо се за енергенте, набавили смо сирову нафту и дизел, напунили смо складишта до максимума, следи тешка зима за цео свет, указао је Мали.

Поскупљење струје у Србији је неизбежно и за грађане и за привреду, али још увек није познато када ће до тога доћи, нити колико ће рачуни бити увећани. У Агенцију за енергетику до јуче није стигао захтев ЕПС-а да се коригује цена за домаћинства. У јавности су се појавиле спекулације да надлежни разматрају могућност да се у јулу или августу дозволи поскупљење струје од 30 одсто за грађане, а 70 процената за привреду. Стручњаци за енергетику   истичу да такав драстичан скок не треба очекивати.  Министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је да је мишљење министарства које води да би поскупљење струје требало да уследи што пре. Она је истакла да је Србија једна од ретких земаља у којој се, након почетка рата у Украјини, то није догодило. Имамо, како наводи, цену електричне енергије међу најнижима у Европи. Порасле су цене нафте и деривати, гаса и угља. Потпуно је и математички и финансијски јасно да мора да поскупи и струја. Према њеним речима нова цена мора да буде одржива за ЕПС, државу и грађане. Она је нагласила да то јавно предузеће из ове тешке кризе мора да изађе на ногама, а не на коленима. Неопходно је, како наводи, да штедимо енергију, јер је пред нама тешка зима. Србија до сада није увозила угаљ, али је Влада одобрила увоз четири милиона тона овог енергента до краја 2023. године, колико је процењено да "Електропривреди Србије" недостаје, па ће то бити додатни губитак - оценила је Михајловићева.

Координационо тело за југ Србије расписало је конкурс за доделу средстава за субвенције привредним субјектима у приватном власништву у 2022. години у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа . Конкурс спроводи Служба Координационог тела за доделу средстава у укупном износу од 40 милиона динара . За општину Прешево у износу 15милиона и 400 хиљада,  општину Бујановац у износу 16 милиона и 600 хиљада  и за општину Медвеђа у износу 8 милиона  динара. Овим средствима биће  суфинансирани пројекти  предузетника који имају тенденцију раста и новог запошљавања, као и пројекти малих привредних  друштава,  а која се у складу са Законом o рачуноводству   разврставају у микро и мала привредна друштва ( у даљем тексту: микро и мала привредна друштва . Циљ конкурса је финансирање опреме-машина за привредне субјекте који испуњавају услове овог конкурса. Служба Координационог тела ће суфинансирати до 70% (нето) трошкова  набавке за ове мере.

Страна 1 од 56