Борба против Короне

Борба против Короне

Према последњим подацима на ковид 19, тестирана су 192 узорка из Пчињског округа. Од овог броја, пет узорака из Врања и један из Владичиног Хана, позитивни су на коронавирус.

У ковид болници ЗЦ Врање хоспитализована су два пацијента позитивна на коронавирус и имају бронхопнеумонију. На кисеонику је једно лице. Пријема није било, а један оболели је транспортован за Крушевац.

Министарка у Влади Републике Србије и епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић апеловала је, након седнице Кризног штаба, на грађане да се вакцинишу.

Кризни штаб је дао и препоруку о трећој дози вакцине, коју би у првој групи требало да добију особе које имају имунодифицијентна стања, различита хронична оболења која су у вези са ослабљеним имунитетом, па самим тим и са смањеном дужином имуног одговора после вакцинације - особе које су имале трансплантацију органа и које су на хемодијализи, особе са малигним обољењима које примају терапију, особе са хроничним болестима плућа и јетре. 

То су особе код којих је утврђено да је дужина поствакциналног имунитета краћа него код особа које имају очуван имуни систем. Шест месеци од примања друге дозе, може се појачати поствакцинални имунитет трећом.

''Истраживања о трећој дози  се раде и нема конзистетних закључака, осим чињенице да је потребно време праћења,'' рекла је Кисић Тепавчевић.

Са вирусом се боримо јако дуго и крај се не види, али сада имамо вакцину, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић, додајући да морамо да имамо личну и колективну одговорност и да се вакцинишемо, како би јесен дочекали што јачи.

Обухват имунизације у 52 јединице локалне самоуправе је преко 50 одсто. 

Према последњим подацима, на ковид 19 тестирано jе 186 узорака из Пчињског округа.

Од овог броjа, три узорка из Врања позитивна су на коронавирус.

Приjема у ковид болницу Здравственог центра jуче ниjе било, а на лечењу су три пациjента са упалом плућа.

На територији општине Бујановац закључно са јучерашњим даном регистровано је 1566 позитивних пацијената на Ковид 19, каже др Далиборка Павловић и додаје је тренутно стабилна епидемилкошка ситуација:

„У текућем месецу је у Ковид амбуланти обављено 429 прегледа углавном одраслог становништва 403 и 26 деце.  У истом месецу урађен је 171 антигенски тест. Када је реч о здавственим радницима, регистровано је њих 66 који су прележали корона вирус, један је преминуо, што значи да је једна четвртина запослених прележела ковид инфекцију. Када је реч о препорученој вакцинацији, у Дому здравља у Бујановцу дато је 18.801 доза вакцине. Комплетно вакцинисаних и првом и другом дозом је 9.142 пацијента. По старосној структури, најмањи одзив је у најмлађој популацији од 18 до 30 година а највећи међу радно ангажованим особама. И старији преко 65 година су били заинтересовани у високом проценту“, истиче др Павловић.

По њеним речима интересовање за вакцинацију слаби.

 

Према последњим подацима, на ковид 19, тестирана су 204 узорка из Пчињског округа. Од овог броjа, девет узорака jе позитивно на коронавирус.

Пет позитивних узорака jе из Врања, два из Владичиног Хана и два из Буjановца.

Последњи пут измењено среда, 28 јул 2021 09:11
Страна 1 од 26