Друштво

Друштво

ПОЗИВ ОРГАНИЗАЦИЈАМА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА: ПОДИЗАЊЕ СВЕСТИ И ПОВЕРЕЊА ЖЕНА У РУРАЛНИМ СРЕДИНАМА У СРБИЈИ

ПОЗИВ ОРГАНИЗАЦИЈАМА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА: ПОДИЗАЊЕ СВЕСТИ И ПОВЕРЕЊА ЖЕНА У РУРАЛНИМ СРЕДИНАМА У СРБИЈИ (0)

 

 

У оквиру пројекта „Унапређење безбедности жена у Србији“, UN Women у Србији позива организације цивилног друштва регистроване у Србији, које имају искуства у раду на борби против насиља над женама и девојчицама, да поднесу предлоге пројеката. Предлози треба да се заснивају на подизању свести жена у руралним срединама о мерама и актерима одговорним за заштиту жена од насиља и родно засноване дискриминације.  

Одабране организације ће бити подржане да спроведу свеобухватни мултисекторски скуп активности усмерених на повећање знања жена у руралним срединама, посебно жена из осетљивих група које се суочавају са вишеструком дискриминацијом, да препознају и пријаве случајеве насиља над женама и девојчицама и/или родно засновану дискриминацију.

Предлози пројеката са свим потребним документима треба да се доставе UN Women на grants.serbia@unwomen.orgнајкасније до 18. јануара 2021. године, до 23.30 часова.

Додатне информације о пропозицијама Позива су доступне  на https://www2.unwomen.org/-/media/field%20office%20eca/attachments/news/2020/cfp%202020-01%20improved%20safety%20of%20women%20in%20serbia%20-%20ad2.pdf?la=en&vs=4922

Извор: eca.unwomen.org и Координационо тело

Након успешно реализованог пројекта, „Motivation III – 21st century students“,ОШ Бранко Радичевић отпочиње активности на другом Еразмус + пројекту. „STEAM-Powered education“. Координатор пројекта је наставница Марија Стојковић а земља координатор  је Бугарска. Партнери су бујановачка школа и школа из Турске. 

Прва мобилност oдржала се у граду Назили у Турској oд 19. до 23. септембра. Учешћем у овом пројекту, ученици школе „Бранко Радичевић“ добили су прилику да развијају стручне вештине у домену нових технологија, пре свега роботике.  Боравком у Турској ученици су обишли и бројна културолошка места. Посетили су археолошко налазиште Афродизијас, Памукале, један од најспектакуларнијих природних пејзажа Турске, као и оближњи антички град Хијераполис. Нису заобишли ни антички град Ефес, један од најпознатијих древних градова у свету. Поред прилике да упознају народ, обичаје, културу и историју Турске у исто време су били  достојни промотери своје школе, града и државе.

Знатижељним и заинтересованим ученицима као и креативним и ангажованим наставницима, Бранковци настављају да шире европску димензију своје школе и да освајају нове резултате.

 

Републички завод за статистику саопштио је данас да је просечна зарада (бруто) обрачуната за јул 2022. године износила 100.937 динара, док је просечна зарада без пореза и доприноса (нето) износила 73.114 динарa.

 Раст бруто и нето зарада, у периоду јануар–јул 2022. године, у односу на исти период прошле године, износио је 13,4 одсто номинално, односно три одсто реално.  

У поређењу са истим месецом претходне године, просечне бруто и нето зараде за јул 2022. године номинално су веће за 13 одсто, а реално за 0,2 одсто.

Медијална нето зарада за јул 2022. године износила је 56.000 динарa, што значи да је 50 одсто запослених остварило зараду до наведеног износа, наводи се у саопштењу. 

Пчињски округ је један од делова Србије који је највише погођен бесправном сечом шуме. Секу се шуме у државном, али и приватном власништву. Поред локалних дрвокрадица, посебан проблем на нашем подручју су и упади преко административне линије са Косовом и Метохијом који трају више од 20 година.

Полиција је од почетка године до краја августа поднела 316 кривичних пријава против 253 особе за шумске крађе у нашој земљи, кажу подаци МУП-а. Од тога, свака пета пријава је поднета за бесправну сечу на подручју Пчињског округа.

Крађа шуме није ништа ново, али подаци упозоравају и указују да поред материјалне штете, трпи и екологија.

У Пчињском округу, ситуација је специфична, јер хектари шуме нестају у копненој зони безбедности. Шумокрадице са територије Косова и Метохије прелазе административну линију, коју би са те стране требало да обезбеђују припадници КФОР-а и секу шуму на територији Врања, Бујановца и Прешева. Крађа у којој нестају хектари шума се готово несметано одвија још од 1999. године. Забележени су и случајеви да са територије Космета шумокрадице у крађу долазе и наоружани, што представља велики проблем у овом безбедносно веома осетљивом подручју.

Према неким проценама у последњих двадесетак година, на овом подручју је посечено око 250 хиљада кубних метара дрва. Да крађа шуме, као и сваки други вид криминала не познаје границе, али ни националне поделе, сведоче подаци да је било и крађе шуме која је у власништву Албанаца.

Подаци Шумског газдинства Врање говоре да је највећи број пријава за крађу шуме од почетка године поднето на територији управе Бујановац, која обухвата и општину Прешево. Било их је 22 од укупно 54 пријава у целом округу.

Поред бесправне сече на подручју Копнене зоне безбедности, велики је број крађа на територији града Врања, где је од почетка године поднето 16 пријава, седам против познатих и девет против непознатих починилаца.
Оно што охрабрује је податак да Србијашуме спроводе санациони план за пошумљавање, који обухвата и подручје Копнене зоне безбедности.

Државна секретарка Министарства рударства и енергетике Владе Републике Србије Јованка Атанацковић поновила је данас да нема никаквих планова рестрикција и да неће бити одлагања почетка грејне сезоне, нагласивши да ће држава обезбедити довољно енергије и енергената за привреду и домаћинства.

 Атанацковић je, гостујући на Телевизији „Јуроњуз”, објаснила да су препоруке ресорног министарства о смањењу потрошње енергије донете како бисмо дали мање новца за увоз струје током зиме.

Препоруке нису обавезујуће, нема санкција ако се не поштују. То је предлог Министарства и апеловали смо и на државну управу, јавна предузећа и локалне самоуправе да направе свој план смањења потрошње, прецизирала је она.

Према њеним речима, од тога су изузете предшколске установе, вртићи, школе, болнице, домови за стара лица и све друге установе у оквиру образовне и научноистраживачке делатности, као и установе здравствене и социјалне заштите.

Препоруке за домаћинства неће утицати ни на чији комфор, нити ће смањити квалитет живота. То су свакодневне ствари које могу да допринесу смањењу потрошње, а додатно смо се определили за финансијску стимулацију уместо кажњавања, те ће тако домаћинства чији рачуни буду нижи у односу на исти месец претходне године добити додатни попуст, напоменула је Атанацковић.

Уколико уштедимо 15 одсто сваког месеца, на годишњем нивоу то значи да ћемо анулирати увоз, указала је она и предочила да није реч о смрзавању, рестрикцијама и одлагању грејне сезоне, већ да пробамо да променимо своје навике и однос према електричној енергији.

Републички завод за статистику објавио је коначан списак изабраних  пописивача за рад у Попису становништва, домаћинстава и станова 2022. године.

Изабрани пописивачи су обавезни да најкасније до 21. септембра 2022. године до 16,00 часова унесу додатне податке, неопходне за израду уговора о ангажовању на следећем линку

Сви пописивачи ће телефоном/имејлом бити обавештени о термину доласка у просторије Пописне комисије ради потписивања уговора и преузимања опреме и материјала за рад. Приликом доласка на потписивање уговора пописивачи треба да донесу једну фотографију димензија 3,5 cm х 4,5 cm ради израде идентификационе картице.

Кандидати који су завршили обуку али нису изабрани за рад у Попису 2022. сматрају се резервним пописивачима и и по потреби могу бити накнадно позвани с циљем радног ангажовања на Попису 2022. године.

Објавом Коначног списка изабраних пописивача завршен је  поступак избора пописивача у складу са Јавним позивом за пријављивање пописивача објављеним дана 22. јула 2022. године.

Страна 1 од 47