Друштво

Друштво

ПОЗИВ ОРГАНИЗАЦИЈАМА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА: ПОДИЗАЊЕ СВЕСТИ И ПОВЕРЕЊА ЖЕНА У РУРАЛНИМ СРЕДИНАМА У СРБИЈИ

ПОЗИВ ОРГАНИЗАЦИЈАМА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА: ПОДИЗАЊЕ СВЕСТИ И ПОВЕРЕЊА ЖЕНА У РУРАЛНИМ СРЕДИНАМА У СРБИЈИ (0)

 

 

У оквиру пројекта „Унапређење безбедности жена у Србији“, UN Women у Србији позива организације цивилног друштва регистроване у Србији, које имају искуства у раду на борби против насиља над женама и девојчицама, да поднесу предлоге пројеката. Предлози треба да се заснивају на подизању свести жена у руралним срединама о мерама и актерима одговорним за заштиту жена од насиља и родно засноване дискриминације.  

Одабране организације ће бити подржане да спроведу свеобухватни мултисекторски скуп активности усмерених на повећање знања жена у руралним срединама, посебно жена из осетљивих група које се суочавају са вишеструком дискриминацијом, да препознају и пријаве случајеве насиља над женама и девојчицама и/или родно засновану дискриминацију.

Предлози пројеката са свим потребним документима треба да се доставе UN Women на grants.serbia@unwomen.orgнајкасније до 18. јануара 2021. године, до 23.30 часова.

Додатне информације о пропозицијама Позива су доступне  на https://www2.unwomen.org/-/media/field%20office%20eca/attachments/news/2020/cfp%202020-01%20improved%20safety%20of%20women%20in%20serbia%20-%20ad2.pdf?la=en&vs=4922

Извор: eca.unwomen.org и Координационо тело

Цене хране  наставиће да расту  до лета следеће године,  процене су појединих агроекономиста. Све док буду расле цене горива биће у порасту и цене  хране. У Србији расту и због тога што је десеткован сточни фонд и зато што су издвајања државе за развој пољопривредног сектора минимална. Трошкови исхране трочлане породице у Србији у породичном буџету учествују са 35-40 одсто, док у западним земљама то учешће износи 5-15 одсто. Цене свежег меса у септембру су скочиле за 15-30 одсто у односу на септембар прошле године, док је поврће поскупело за 36 одсто, јаја за 20 одсто, а јестиво уље за више од 50 одсто. Храна и енергенти у потрошачкој корпи учествују са више од 55 одсто, што указује да ће у наредном периоду доћи до значајног пада ионако ниског животног стандарда грађана.  Према званичним подацима,  пољопривреда данас у БДП Србије учествује са нешто више од 10 одсто, док аграрни буџет у државном буџету учествује са свега пет одсто, односно 400 милиона евра. Kада би овај принцип заиста био испоштован, ми бисмо сваке године за пољопривреду издвајали око милијарду евра и тај новац би био значајан подстицај за пољопривреднике . Са друге стране  Европска унија за пољопривреду издваја трећину свог укупног буџета који износи 1.161 милијарда евра истичући да је пољопривреда највиталнији и најреалнији сектор који обезбеђује сигурност живота, због чега му држава мора посветити много више пажње.

Православни верници данас славе Покров Пресвете Богородице. У нашем народу овај празник нарочито славе жене, посте и верују да ће лакше да рађају и подижу децу.На данашњи дан 911. године,  Света Дева Марија током службе јавила се окупљеном народу на молитви у Богородичиној цркви у Цариграду. У часу ноћног бденија, верници су угледали Пресвету Мајку Божију са раширеним  покровом на рукама, којим је покрила све присутне, дајући знак да под своје окриље узима све који верују у њу и њеног сина.Тако је уведен празник,  који прослављала Богородицу као покровитељку и заштитницу хришћанског рода, која моли Господа за милост према грешнима. Празник  би требало да поштују сви, а жене, по обичајном календару, данас не би требало да раде никакве тешке физичке послове.Младе жене посебно се моле Богородици, заштитници свих жена, посебно породиља и мајки. Пећка Патријаршија прославља Покров Пресвете Богородице као своју славу. Традиционални су вашари у Ариљу, Сокобањи, Јагодини, Лесковцу, Крупњу и Рашкој, али су неки ове године, због пандемије, отказани.

Последњи пут измењено четвртак, 14 октобар 2021 14:28

У православном календару под данашњим датумом уписан је празник Светог Кирјака, у народу познатији и као Михољдан.

Свети Киријак Отшелник рођен је у Коринту крајем четвртог века и за живота је сматран стубом хришћанства и узором монашких врлина. Предање каже да је био крупан и снажан човек, иако је цео живот провео у строгом посту. Пред крај живота боравио је у монашкој обитељи Светог Харитона, где су монаси јели једном дневно, и то по заласку сунца.

Према народном веровању, после Михољдана наступа права јесен која је календарски већ увелико почела. Октобарски топли дани везани за овај народни и верски празник познати су као Михољско лето.

Уз Михољдан су везане и велике Задушнице и сви хришћани на сам дан славе или у суботу после њега, одлазе на гробље да упале свеће својим прецима и преминулој родбини.

Последњи пут измењено уторак, 12 октобар 2021 14:00

Патолог и бивши министар здравља и одбране доктор Зоран Станковић преминуо је од последица коронавируса .  Зоран Станковић био је актуелни  председник Kоординационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Рођен је 1954. године у Теговишту, код Владичиног Хана.

Током своје каријере био је министар здравља и одбране у Влади Републике Србије и министар одбране Србије и Црне Горе, као и начелник Војномедицинске академије (ВМА).

Станковић је био и министар одбране у Савету министара Србије и Црне Горе све до раздруживања државне заједнице.

Проглашаван је за најбољег младог лекара у саставу санитетске службе ЈНА, најбољег старешину санитетске службе, а поред редовног унапређиван је три пута у више чинове, у чин мајора, потпуковника и псанитетског генерал-мајора, наводи се у његовој биографији.

Представници општине Бујановац потписали су данас уговоре о асфалтирању  улица и путева са фирмом „Саба Белча“. Ради се о саобраћајницама у селима Велики Трновац, Лучане, Добросин и Кончуљ.

Шеф Службе за јавне набавке општине Бујановац Абедин Раћипи истакао је да потписивање уговора обухвата и саобраћајнице у самом Бујановцу, као и у околним насељима. Навео је да је  све спремно да се одмах након  потписивања ових уговора одмах почне са радовима на асфалтирању.

Страна 1 од 20