Економија

Економија

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да у четвртак за 1,7 милиона пензионера "леже" по 5.000 динара.

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да у четвртак за 1,7 милиона пензионера "леже" по 5.000 динара. (0)

 

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да у четвртак за 1,7 милиона пензионера "леже" по 5.000 динара. Мали је навео је да ће Србија Законом о дигиталној имовини "погодити право у мету" и да на тај начин жели да иде у корак са светом."Идемо са регулативом целе области. Биткоин, криптовалуте је нешто што се примило у свету, то представља начин финансирања", рекао је Мали.Он је истакао да се тим законом малим фирмама жели омогућити финасирање на алтернативан начин.Мали је рекао да се у овом тренутку не размишља о новом одлагању плаћања пореза и доприноса."С обзиром на привредну активност, да немамо локдаун, да имате могућност да порез и доприносе платите у 24 рате, мислим да је преурањено говорити о томе", рекао је Мали.Он је истакао да држава мора на неки начин да се финансира и да морају да буду исплаћене плате и пензије.Министар Мали је рекао да у највећој кризи на свету Србија показује да је отпорна, да може да реагује и да је њена економија много стабилнија него што су мислили.Мали је навео да у четвртак за 1,7 милиона пензионера "леже" по 5.000 динара.Он је навео и да људи све више имају свест о томе колико је важно да се узме фискални рачун и да се плате порези.

 

 

Влада Србије 17. јуна објавила је у Службеном гласнику усклађене динарске износе из Тарифе републичких административних такси који су почели да се примењују од 1. јула.

Према Закону о републичким административним таксама износи се усклађују годишње, са индексом потрошачких цена који објављује републички орган надлежан за послове статистике.

Влада Србије усклађује динарске износе такси на предлог Министарства финансија.

Заокруживање износа такси се врши тако што се до пет динара не узима у обзир, а износ преко пет динара заокружује на 10 динара.

Како наводе медији поскупљење је за неке од такси 10, а за друге и 500 динара.

Таксе за захтеве и уверења су 330 динара, жалба државном органу 490 динара, овера потписа 430 динара, а овера аутентичности рукописа 240 динара.

Нови износ таксе на захтев за издавање дозволе за ношење оружја је 8.640 динара, док су таксе за издавање возачких дозвола 290 динара, а за саобраћајне су у распону од 240 динара за налепницу до 2.400 динара за потврду.

Тумачење о примени републичких прописа грађанима ће се таксирати са 1.660 динара, а фирми или предузетнику 13.470 динара.

За фирме из Бујановца на конкурсу Kоординационог тела за југ Србије предвиђено је 16, милиона динара .Предвиђена је расподела укупно 40 милиона динара, што је за 10 милиона више него прошле године. Део средстава биће додељен  привредницима из Прешева 15,4 милиона динара и Медвеђе 8 милиона динара.Овим средствима предвиђено је суфинансирање пројеката предузетника и малих привредних друштава, који имају тенденцију раста и новог запошљавања.Циљ конкурса је финансирање набавке опреме и машина за привредне субјекте који испуњавају услове овог конкурса. Служба Kоординационог тела ће суфинансирати до 70% (нето) трошкова  набавке.Прегледање, контролу формалне исправности, оцењивање пријава и доношење одлуке о додели средстава за субвенције, обавља Kомисија коју решењем чини в.д. директорке Службе Kоординационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа. Свака пријава се оцењује на основу критеријума за оцењивање пријава и израђује се ранг листа на основу броја бодова у складу са критеријумима.Рок за подношење пријава на конкурс је 19. јул.

Пријаве грађана за помоћ од 3.000 динара, који су до 31. маја примили макар једну дозу вакцине, почиње сутра, 1. јуна, тачно у поноћ.

За помоћ се могу пријавити сви држављани Србије старији од 16 година, који су на територији наше земље, закључно са данашњим даном, примили макар једну дозу вакцине, подсећа министар финансија Синиша Мали и додаје да се пријаве врше преко сајта Управе за трезор на адреси pmi.trezor.gov.rs.

Увођењем електронских фактура повећаћемо ефикасност и конкурентност наше привреде, а тиме идемо укорак са иницијативама Европске уније, рекао је данас министар финансија Синиша Мали.

Он је на првом Округлом столу посвећеном представљању система за електронско фактурисање изјавио да ће увођење ових фактура донети пуно користи привреди и друштву, јер се тиме добијају већа правна сигурност, већа ефикасност, а због смањене употребе папира то ће бити добро и за екологију.

И рачуновођама ће бити лакше да се сналазе са е-фактурама него са папирним, навео је министар, те додао да код увођења електронских фактура постоје три рока, а да је први 1. јануар 2022. године до када је јавни сектор обавезан да издаје и прима ове фактуре између себе.

Други рок је 1. јул 2022. године када је јавни сектор у обавези издавања и примања е- фактура ка привреди а трећи 1. јануар 2023. године када ће и привреда бити обавезна да привреди издаје ове фактуре и прима их од ње.

"Систем електронских фактура ће се примењивати на обвезнике пореза на додату вредност. Очекујемо да ће и други привредни субјекти који нису обвезници прихватити овај систем с обзиром на предности које пружа, али за њих он није обавезан", појаснио је Министар.

Додао је да се увођењем овог система остварује још једна велика корист за привреду, а то је и да ће пријава за порез на додату вредност бити аутоматска, па ако се упаре фактуре, аутоматски ће се истога дана враћати и ПДВ.

Као веома важно је истакао да је систем бесплатан.

"Уколико неко жели да користи услуге информационих посредника, он то може али што се државе тиче овај систем је потпуно бесплатан", рекао је Мали.

Додао је да је закон у складу са законом о информационој безбедности и са директивама ЕУ.

Министар је казао и да Србија незаустављиво иде напред и да ћемо ове године имати стопу раста од најмање шест и више одсто, по чему бисмо, тврди, били прва економија Европе.

Навео је и да ће до краја јуна бити донети сви подзаконски акти за спровођење овог закона.

Извор: Вечерње новости

Слађан Дисић, генерални директор "Симпа", поново је изабран за председника Парламента привредника Јабланичког и Пчињског округа на конститутивној седници одржаној у Лесковцу.

У новом сазиву Парламента 35 представника привреде заступаће интересе привредника Јабланичког и Пчињског округа у наредне четири године.

Привредници су се у току дискусије захвалили Привредној комори и Влади Републике Србије за подршку коју је привреда добила у току пандемије Ковид-19, као и на колективној вакцинацији која се спроводи у компанијама.

Страна 1 од 4