Пољопривреда

Пољопривреда

Засејана жита , где су примењене све агротехничке мере, у одличном су стању ,оцена је стручњака за ратарство Наде Лазовић Ђоковић из Пољопривредне службе Врање.Представници ове  службе данас су на манифестацији Дани поља у  Раковцу  окупили пољопривреднике и  са  њима  разговарали  о  значају  примене пуне агротехнике,као и о сортама  жита које доноси  најбоље  приносе у овим агротехничким  условима.Нада  Лазовић Ђоковић каже да јe циљ заснивања огледних поља да се пољопривредницима покаже какви се резултати могу постићи у просецној производњи ,али уз примену свих агротехничких мера. То показују и засејана пшеница и јечам на огледном пољу у селу Раковац на имању Драгана Накића.Његово газдинство бави се ратарством а на малој фарми и свињарством, тако да је заокружио процес производње. Драган Накић каже да је задовољан како је понела пшеница и јечам и очекује да ово буде родна година. Иначе, сву пожњевену пшеницу и јечам  користи на фарми свиња и за сада је задовољан ценама живе ваге и за прасад као и за товљенике.

У Бујановацу је протекле недеље основана земљорадничко сточарска задруга „Бујановчанка“. Задругу је основало  6 сточара са 24 кооперанта, са циљем организованог пласмана производа биљног и животињског порекла. Тешкоће у пласману, а поготову у наплати пољопривредних производа натерали су их на удруживање, рекао је директор Ветеринрске станице Бујановац Миодраг Милковић.др Миодраг Милковић  каже да је ситуација у сточарству Србије тешка, пре свега због неконтролисаног увоза меса из земаља ЕУ. Ради се пре свега о месу које је пред истеком рока употребе. На подручју општина Бујановац и Прешево ипак се одржава релативна стабилност у сточарству.То се види по броју крупних грла стоке од укупно 9 и по хиљада, 12  хиљада оваца и око две и по хиљаде коза.Са таквим потенцијалом  сточари су препознали своје могућности изласка на шире тржиште .То је био разлог удруживања. Поред добре организованости, сада им је неопходно брендирање њихових производа, како би били препознатљиви на тржишту, рекао је директор Ветеринарске станице Бујановац, Миодраг Милковић. Он је најавио да ће у Бујановцу у октобру бити организована изложба  најбољих , расних, произвођачких грла  стоке.

У Бујановцу је формирана задруга, која има за циљ унапређење и побољшање  услова рада и стварање бренда овог краја кроз препознатљив  и јефтинији производ. За директора задруге изабран је Срећко Јордановић

"Наше намере као задругара, чији је и циљ оснивања наше задруге, је унапређење расног састава стоке које држимо на газдинствима, унапређење услова, побољшање и унапређење квалитета исхране, све у циљу добијања квалитетнијег, јефтинијег производа да би на тржиште изашли са препознатљивим производом одговарајућег квалитета што подразумева и бољу продајну цену производа. Наши производи су области свињарства, товљеници и прасићи и у области овчарства јагњад", каже Јордановић.

По његовим речима, чланови ове задруге ће конкурисати за подстицаје код ресорног министарства. У току су припреме за израду пројекта, истиче Јордановић.

 

Последњи пут измењено петак, 14 мај 2021 09:43

Подношење захтева Министартсву пољопривреде и управе за аграрна плаћања за подстицаје у сточарској производњи за узгој телади за тов почело је првог фебруара и траје до краја јула за сва грла која су отељена у периоду од 1. јула 2020. године до краја јуна текуће године. Поред те мере су и мере за тов јунади, свиња, јаради и јагњади.

„Период за подношење захтева за ове подстицаје је такође од 1. фебруара до краја јула за сва грла која су предата кланици или продата фирми која је овлашћена за извоз у периоду од 1. јула претходне године до краја јуна текуће године“, каже Срђан Зафировић, саветодавац ПССС из области сточарства.

Осим ове две уредбе, почело је подношење захтева за постицаје у области пчеларства за кошнице.

„Износ по кошници је 800 динара. Минималан број кошница на газдинству је двадесет, максималан хиљаду. Захтев могу поднети и пчелари који имају преко хиљаду кошница, али ће обрачунати износ бити до прописаног броја“, наглаша Зафировић.  

У току су и подстицаји који се односе на биљну производњу, где постоји олакшица због ситуације са корона вирусом да власници газдинстава не морају да се пријављују, већ аутоматски на основу пријаве од прошле године управа врши обраду података и исплаћује новац на жиро рачун.

Последњи пут измењено четвртак, 13 мај 2021 14:15

Градско веће расписало је Јавни позив за подношење захтева за доделу подстицајних средстава у пољопривреди у 2021. години на територији града Врања.

Право на подстицаје, под условима и на начин утврђен Програмом, имају пољопривредна газдинства која су уписана у Регистар пољопривредних газдинстава, са активним статусом, у складу са законом којим се уређује пољопривреда.

Средства за подстицање развоја пољопривреде могу да се користе  као финансијска подршка регистрованим пољопривредним газдинствима у унапређењу и проширењу пољопривредне производње за инвестирање у регрес за репродуктивни материјал или за унапређење и развој руралне инфраструктуре и услуга.

Страна 1 од 2