Култура

Култура

Stručni žiri sačinjen od eminentnih književnih kritičara i 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti za najbolji roman četvrtog po redu Čitalačkog maratona izabrao je delo "Kliš", autorke Ane Marić, saopštili su organizatori konkursa.

Osim prvonagrađenog, u četvrtom kolu edicije Čitalački maraton naći će se i romani: "Potraga za crvenim koferčićem" Mirjane Petrović Rajić "Umetnost prijateljstva, Miroslava Jovanovića, "Vitezova sestra i deset prinčeva", Svetlane Živanović i "Vremeplov 14" Borisa Jašovića.

Konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce uzrasta od 11 do 14 godina bio je otvoren do 15. juna 2020. godine.

Stručni žiri koji čine Dragana Ćećez Iljukić, profesor srpskog jezika i književnosti, Petar Arbutina, književni kritičar i Krsta Popovski, urednik u Izdavačkoj kući Klett od više stotina pristiglih romana odabrao je pet koji su ušli u najuži izbor.

Nakon toga Glavni žiri, sastavljen od 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti, izabrao je pobednički i rangirao ostala četiri romana.

Autorki prvoplasiranog romana Kliše uručena je nagrada u bruto iznosu od 500.000 dinara.

Ana Marić radi kao profesor srpskog jezika u Osnovnoj školi "Dragan Lukić" na Novom Beogradu.

Pored pedagoškog rada, bavi se pisanjem scenarija i režiranjem pozorišnih komada za mlade.

Roman "Kliše" donosi svet u kojem se uči šta je radost trenutka, ali i kako se prevazilaze slabosti kada imaš onog ko ume da te voli.

Počinje prologom u kojem tinejdžerka Ivana ima trilemu šta da spakuje u vremensku kapsulu.

Nagrađeni roman biće odštampan u tiražu od 10.000 primeraka i poslat kao poklon svim učenicima članovima Čitalačkog kluba.

Pored romana neophodnih za rad Čitalačkog kluba, nastavnici srpskog jezika i književnosti dobiće i didaktičko-metodičko uputstvo za svaki pojedinačni roman, pomoću kojeg održavaju radionice i detaljno obrađuju temu iz svakog objavljenog rukopisa.

Nakon završenih radionica, učenici će imati priliku da izaberu i proglase svog favorita.

Četvrtu godinu zaredom Čitalački maraton se prepoznaje kao društveno odgovorna akcija koja neguje ljubav prema čitanju i afirmiše domaće autore, poštujući kulturu i tradiciju kroz obradu savremenih tema bliskim učenicima.

Dosad je u osnovnim školama širom Srbije otvoreno više od 500 Čitalačkih klubova sa blizu 10.000 učenika, a zainteresovanost za akciju koja promoviše čitanje iz godine u godinu raste.


Повраћај културне баштине са Србијом одложен због ковид.Узајамни повраћај културне баштине са Србијом одложен је због пандемије корона вируса, изјавио је Владимир Медински, помоћник руског председника Путина током посете Београду.
"Међудржавни споразум је потписан прошлог октобра. У складу са тим споразумом, страница Мирослављевог јеванђеља (коју је у зиму 1845/46. године, са Хиландара кришом узео руски архимандрит Порфирије Успенски) биће враћена Србији, а Русији ће бити враћено 7 слика Николаја Константиновича Рериха. Да није рестриктивних мера ово би било урађено знатно раније. Сарадња ун овој области илуструје да се све може договорити уколико постоји добра воља. Ово се не може назвати разменом, већ пре знаком пријатељства с обе стране", рекао је Медински, пренео ТАС.Помоћник руског председника Владимира Путина је истакао да је за Србију од виталног значаја да се најзначајнији писани, ћирилични споменик српске културе из XИИ века, врати у своје интегрално стање.Од јуна 2005. године Мирослављево јеванђеље је уврштено у листу УНЕСЦО „Памћење света", на којој се, за сада, налази свега 120 писаних докумената из целог света од изузетног и универзалног значаја.

Министарство културе и информисања Србије саопштило је да је на платформи Google Arts and Culture почело онлајн представљање културног наслеђа Србије.На тој платформи аудио-визуелним материјалом на атрактиван начин за сада је представљено седам изложби: Манастир Студеница, Галерија Матице Српске, Синагога у Суботици, Смедеревска тврђава, Стамбена палата Ференца Рајхла, Рам тврђава и Црква манастира Покајница.Културно наслеђе Србије на платформи Google Arts and CultureУ наредном периоду Министарство културе и информисања у партнерству са Google Arts and Culture планира повећање локалитета од изузетног значаја Србије, који ће се наћи на тој платформи.Пројекат омогућава свакоме ко има приступ интернету да када год пожели може да погледа збирке и изложбе у музејима које нема прилику да обиђе уживо.У саопштењу се наводи да су професори и студенти у прилици да организују виртуелна путовања, као и онлајн разговоре са музејским експертима из других организација у области културе. 

Последњи пут измењено уторак, 15 децембар 2020 10:41

ЗАВРШЕН 56 ЈОАКИМ

новембар 02, 2020

На управо завршеном 56.Фестивалу "Јоаким Вујић" у Врању  вишеструко је награђено остварење Народног позоришта из Лесковца „Свици“.

Ова представа је добила награду за најбољу драмску представу у целини, затим награду за најбољу режију коју потписује Kсенија Kрњајски. Награда  Суни Кажић додељена је за најбољи костим,  а Радомиру Стаменковићу за дизајн светла.

Равноправне награде за глумачка остварења добили су Наташа Станковић, Бојан Вељовић и Петра Димитријевић сви  за улоге у представи лесковачког позоришта "Свици".

Жири Фестивала за најбољу сценографију прогласио је дело  Горана Стојчетовића за представу "Ако се пробудиш или као да је важно", рађену у копродукцији лесковачког и Народног позоришта Приштина.

Награда за најбољу музику отишла је у руке Бранку Џиновићу за представу "Два витеза из Вероне", Шабачког позоришта.  За глумачко остварење награђена је и Марина Перић Стојановић за улогу у представи "Женидба и удадба" Kњажевско серпског театра из Kрагујевца.

 Награду за најбољег младог глумца добила је Аница Петровић за улогу у представи " Нечиста крв".

Специјалну награду добио је  глумачки ансамбл  врањског Позоришта "Бора Станковић" за представу " Нечиста крв“. Награда округлог стола по оцени критичара фестивала припала је представи" Ако се пробудиш или као да је важно" Народног позоришта Лесковац и Приштина.

Жири 56. Фестивала "Јоаким Вујић" у Врању, радио је у саставу: Валентин Венцел, директор новосадског позоришта, проф др Влатко Илић професор на ФДУ у Београду и Слободан Љубичић, глумац Ужичког позоришта. Све одлуке, како стоји у саопштењу организатора, донете су једногласно.

Вечерас у 20 сати у част награђених, пред врањском публиком, биће комад “Власт и њена опозиција”, који је по тексту Небојше Ромчевића, режирао Егон Савин, са глумачким ансамблом Народног позоришта из Ниша. Ово позоришно остварење уједно ће и  затворити фестивал.

Последњи пут измењено понедељак, 09 новембар 2020 13:34