Образовање

Образовање

БРИТАНСКИ САВЕТ У СРБИЈИ ПОКРЕНУО ПЛАТФОРМУ ЗА УЧЕЊЕ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА

БРИТАНСКИ САВЕТ У СРБИЈИ ПОКРЕНУО ПЛАТФОРМУ ЗА УЧЕЊЕ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА (0)

Као одговор на повећану тражњу за онлајн предавањима и оцењивањем енглеског језика, Британски савет у Србији је покренуо „English Online“ глобалну дигиталну платформу за учење енглеског језика.

„English Online“је дизајниран да побољша вештине енглеског језика ученика, омогућавајући им да прилагоде своје учење, одаберу распоред часова и придруже се интерактивним часовима уживо. Наставу воде наставници Британског савета, а часу може да се прикључи максимално десет ученика из целог света.

Платформа нуди интерактивне онлајн часове у трајању од 55 минута, који су осмишљени према потребама ученика. Ученици енглеског језика могу да приступе платформи „English Online“ где год да се налазе и усаврше своје језичке вештине 24 сата дневно, 7 дана у недељи. По завршетку сваког тематског пакета, ученик добија сертификат о завршеном курсу.

Програм су сачинили стручњаци за енглески језик Британског савета. „English Online“нуди интегрисани програм учења од нивоа А2 до Ц1. Ученици могу да полажу бесплатни „English Online“ тест, дефинишу ниво знања и започну учење на прави начин.

За више информација о платформи посетите: www.britishcouncil.rs/english/english-online.

Извор: Британски савет и Координационо тело

У првом уписном кругу по школама и образовним профилима распоређено је 60.347 ученика, од којих је на основу прве три жеље распоређено њих 85 одсто, саопштило је Министарство просвете.

Како се наводи у саопштењу Министарства просвете, по првој жељи распоређено је 63,13 одсто ученика, по другој жељи 14,66  одсто ученика, а по трећој жељи  7,22 одсто ученика.

Највеће интересовање важило је за гимназије и образовне профиле из подручја рада здравство и социјална заштита, електротехника и економија, право и администрација.

Нераспоређено је укупно 1.304 ученика. Сви нераспређени ученици моћи ће да у другом уписном кругу конкуришу на 13.394 места.

Уколико неко и у овом кругу не искаже реалне жеље имаће и трећу шансу крајем августа, истиче Министарство просвете.

Мали матуранти данас су полагали тест из математике, док ће сутра полагати комбиновани тест. Тест из математике као и тест из српског језика носи максималних 13 бодова, а на комбинованом тесту највише се може освојити 14 поена. Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени 27. јуна, а коначни 2. јула. Попуњавање листе жеља и предаја листе у основној школи, као и унос у базу података непосредно у основној школи - 3. и 4. јула 2021. године. Званични резултати расподеле по школама и образовним профилима биће објављени 11. јула.

 Данас и у наредна два дана осмаци полажу малу матуру. Од 9 сати јутрос  полагали су тест из српског језика и књижевности. Због епидемиолошке ситуације, у учионици је дозвољено присуство до 12 ученика, уз два дежурна наставника. За оне школе у чијим одељењима је до 50 ученика 8. разреда, биће омогућено полагање у великим просторијама, попут фискултурних сала. Након теста из матерњег језика, у четвртак следи тест из математике, а у петак комбиновани. Пред будућим средњошколцима биће тест од 20 питања подељена на три нивоа - основни средњи и напредни, а питања ће бити отвореног и затвореног типа. За њихово решавањa имаће 120 минута. Отворена питања су када ученици дописују одговоре, а затворена кад већ имају понуђен одговор. Према најавама ресорног министра  Бранка Ружића  овогодишња мала матура имаће више питања затвореног типа. У недељу, 27. јуна, ученици ће моћи да виде прелиминарне резултате на сајту Моја средња школа и истог дана моћи ће да поднесу електронску жалбу, приговор првостепеној комисији на одређени задатак. Након тога у уторак, 29. јуна, заседа другостепена комисија, а у петак ће бити објављени коначни резултати. У суботу и недељу почиње  попуњавање листе жеља. 

Изменама и допунама Закона о средњем образовању одлаже се за још две године увођење полагања такозване државне матуре, рекао је у Скупштини Србије министар просвете Бранко Ружић.

Образлажући измене Закона о средњем образовању, Ружић је рекао да је предвиђено померање увођења тих испита за две године.

То би, каже, значило да ће први завршни испит бити одржан на крају школске 2022/23. за трогодишње школе, а пуна имплементација државне матуре са полагањем опште стручне и уметничке матуре школске 2023/24. године.

Ружић је објаснио да је државна матура термин који се користи како би се објединио читав процес једним називом и састоји се од завршног испита након трогодишњег школовања и од опште стручне и уметничке матуре којима се завршава четворогодишње средњошколско школовање.

Према његовим речима, претходно је било планирано да се оваква матура полаже још од 2014. године, али је било законских неусклађености, те да је боље да овај посао буде урађен квалитетно.

Ружић је истакао да државна матура треба да постане спона између средњошколског образовања и високог образовања, да је факултети признају као пролаз, као и да се омогући већа доступност студирању, али не на уштрб квалитета.

Извор: РТС

Ученици музичке школе у Бујановцу освојили су сјајне награде на Републичком такмичењу музичких и балетских школа Србије.

Ученици из класе наставника Стоименов Милоша, Алекса Пешић, ученик другог разреда, освојио је прву награду у предкатегорији.

Немања Илић такође ученик другог разреда освојио је трећу награду у првој категорији.

"На такмичењу је био велики број такмичара из целе Србије, али поред изузетно јаке конкуренције  наши ђаци су успели да се изборе за високе пласмане и представе школу и нашу општину у најбољем светлу", рекао је за нашу телевизију наставник Милош Стоименов.

Страна 1 од 2