Тасић: Свакодневни рад на побољшању квалитета образовања и добробит појединца и друштва

Основна школа  "Бранко Радичевић" у Бујановцу, једна је од 174 школа у Србији у којој је спроведено истраживање ПИРЛС 2021. У истраживању су учествовала два одељења: 4/1 са учитељицом Данијелом Стојановић и 4/3 са учитељицом Горданом Златковић. 

“Није било никаквих припрема са ученицима. Ђаци су добили два текста која су прочитали. Након тога одговарали су на постављена питања”, кажу учитељице и додају да се на тај начин утврђује ниво разумевања прочитаног. 

“Учешће Републике Србије у овом међународном истраживању од велике је важности за образовно - васпитни систем, јер без оваквих евалуација нису могуће стратешке припреме будућих активности, које ће допринети квалитету образовања и добробити појединца и друштва”, наглашава директор ове школе Ненад Тасић.

ПИРЛС је међународна студија која мери и упоређује трендове развоја читалачке писмености ученика четвртих разреда, узраста 10 година, и пружа земљама учесницама у истраживању јединствену прилику да прикупе међународно упоредиве податке о читалачким компетенцијама ученика у том узрасту.

Такође, овим тестирањем, државе учеснице прикупљају податке о нивоу подстицања читања у школи и код куће, као и релевантне информације о квалитету наставе у школама.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.