Друштво

Друштво

ПОЗИВ ОРГАНИЗАЦИЈАМА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА: ПОДИЗАЊЕ СВЕСТИ И ПОВЕРЕЊА ЖЕНА У РУРАЛНИМ СРЕДИНАМА У СРБИЈИ

ПОЗИВ ОРГАНИЗАЦИЈАМА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА: ПОДИЗАЊЕ СВЕСТИ И ПОВЕРЕЊА ЖЕНА У РУРАЛНИМ СРЕДИНАМА У СРБИЈИ (0)

 

 

У оквиру пројекта „Унапређење безбедности жена у Србији“, UN Women у Србији позива организације цивилног друштва регистроване у Србији, које имају искуства у раду на борби против насиља над женама и девојчицама, да поднесу предлоге пројеката. Предлози треба да се заснивају на подизању свести жена у руралним срединама о мерама и актерима одговорним за заштиту жена од насиља и родно засноване дискриминације.  

Одабране организације ће бити подржане да спроведу свеобухватни мултисекторски скуп активности усмерених на повећање знања жена у руралним срединама, посебно жена из осетљивих група које се суочавају са вишеструком дискриминацијом, да препознају и пријаве случајеве насиља над женама и девојчицама и/или родно засновану дискриминацију.

Предлози пројеката са свим потребним документима треба да се доставе UN Women на grants.serbia@unwomen.orgнајкасније до 18. јануара 2021. године, до 23.30 часова.

Додатне информације о пропозицијама Позива су доступне  на https://www2.unwomen.org/-/media/field%20office%20eca/attachments/news/2020/cfp%202020-01%20improved%20safety%20of%20women%20in%20serbia%20-%20ad2.pdf?la=en&vs=4922

Извор: eca.unwomen.org и Координационо тело

На деветој седници усвојена је жалба спортских клубова и истовремено одбијена претходна одлука већа и комисије за спорт о додели средстава. Захтеви о финансијама спортских клубова враћају се на разматрање и одлуку комисије.

Према речима председника комисије утврђен је пропуст у раду саме комисије која је једном спортском клубу доделила више од 20 одсто предвиђених средстава што се коси са правилима конкурса.

Што се тиче жалби КУД БАП и КУД КОЛО одбијене су, с обзиром да није било законске основе на предложене жалбе.

Чланови општинсог већа су донели и одлуку да се 525 кућних контејнер,а који су добијени као донација турске фирме Туркер, дају на коришћење Комуналцу који ће их расподелити домаћинствима.

Такође је издвојено 1.056.000  динара из буџетских резерви за набавку 20 великих металних контејнера који ће бити распоређени по граду.

"Контејнере ћемо поставити тамо где има највише потребе а у циљу да имамо чист град и чисту средину", истакао је председник општине Нагип Арифи.

Последњи пут измењено уторак, 11 мај 2021 09:28

Српска православна црква обележава Побусани понедељак, односно "Васкрс за мртве", дан када се уређују гробови преминулих и када се на гробља износе фарбана јаја.

Први дан после Томине недеље је Побусани понедељак. Обичај је на данашњи дан побусати односно уредити и од корова очистити бусење на гробовима, по чему је овај понедељак и добио име.

Они који данас долазе, требало би да се придржавају мера опреза и социјалне дистанце, на гробове стављају обојена јаја, уз поздрав: "Христос васкрсе", чиме се радост највећег хришћанског празника преноси и на оне који више нису са нама. Зато се овај дан зове и "Васкрс за мртве".

У већини места јаја се боје посебно, овога јутра, обавезно у црвену боју и без шара. Понегде се износе јаја од Васкрса, понегде обојена на Светли петак. У неким крајевима, јаја се и туцају о споменик.

Претпоставља се да је обележавање Побусаног понедељка преузето од Руса, код којих се зове Радоњица. Код нас носи још и назив "Ружичало", по обичају братимљења младих.

Заменик председника општине Бујановац Шћиприм Муслију скинуо је са јарбола српску тробојку након чега је подигао заставу Албаније!

На Твитеру се појавио снимак Муслијуа који у друштву неколико грађана албанске националности скида српску заставу са јарбола након чега подиже заставу Албаније. Инцидент се према незваничним информацијама догодио јуче у преподневним сатима у селу Кончуљ које се иначе налази на административној линији између КиМ и централне Србије.

Српска тробојка је скинута са јарбола поред спомен обележја настрадалом припаднику терористичке ОВК, а претходно је са тог истог јарбола непозната особа скинула заставу Албаније.

Муслију је чак зауставио саобраћај на магистрали да би снимио инцидент. На друштвеним мрежама грађани траже хитну реакцију државе због инцидента.

Извор: Мондо

Извор фото: facebook/sckrinshoot bujanovačke

Деветог маја 1945. капитулацијом нацистичке Немачке окончан је Други светски рат у Европи и 9. мај се од тада обележава као Дан победе. 

Безусловну капитулацију Немачке у Берлину је нешто иза поноћи 8. маја 1945. потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа и њихових савезника још неколико дана пружали отпор, а у Југославији је то потрајало до 15. маја.

Датум који представља службени завршетак Другог светског рата јесте 2. септембар, када је на америчком бојном броду Мисури у Токијском заливу Јапан потписао капитулацију после бацања атомских бомби на Хирошиму и Нагасаки.

У рату који је трајао нешто мање од шест година, нашла се 61 држава и око 110 милиона војника.

Процене говоре о 50 до 80 милиона погинулих, од тога је цивила било између 38 и 55 милиона.

Државна комисија бивше Југославије својевремено је објавила да је у рату погинуло 1.706.000

особа, међу њима више од 300.000 бораца.

У Москви се сваке године поводом Дана победе одржава грандиозна војна парада.

Извор: РТС

Осим додатне новчане подршке у износу од по 3.000 динара предвиђене за све грађане Србије који су до сада вакцинисани и све оне који ће до 31. маја примити бар прву дозу вакцине, на седници Кризног штаба је усвојена допуна Закључка владе од 2. априла 2020. године којом би се накнада зараде у висини од 100 одсто основа за накнаду зараде исплаћивала само запосленима који су на боловању због потврђене заразне болести Цовид-19, а вакцинисани су.

То важи и за запослене који из здравствених разлога не могу бити вакцинисани. Остали запослени који се разболе од ковида добијали би накнаду зараде за време боловања од 65 одсто зараде.

Страна 1 од 11