Друштво

Друштво

ПОЗИВ ОРГАНИЗАЦИЈАМА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА: ПОДИЗАЊЕ СВЕСТИ И ПОВЕРЕЊА ЖЕНА У РУРАЛНИМ СРЕДИНАМА У СРБИЈИ

ПОЗИВ ОРГАНИЗАЦИЈАМА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА: ПОДИЗАЊЕ СВЕСТИ И ПОВЕРЕЊА ЖЕНА У РУРАЛНИМ СРЕДИНАМА У СРБИЈИ (0)

 

 

У оквиру пројекта „Унапређење безбедности жена у Србији“, UN Women у Србији позива организације цивилног друштва регистроване у Србији, које имају искуства у раду на борби против насиља над женама и девојчицама, да поднесу предлоге пројеката. Предлози треба да се заснивају на подизању свести жена у руралним срединама о мерама и актерима одговорним за заштиту жена од насиља и родно засноване дискриминације.  

Одабране организације ће бити подржане да спроведу свеобухватни мултисекторски скуп активности усмерених на повећање знања жена у руралним срединама, посебно жена из осетљивих група које се суочавају са вишеструком дискриминацијом, да препознају и пријаве случајеве насиља над женама и девојчицама и/или родно засновану дискриминацију.

Предлози пројеката са свим потребним документима треба да се доставе UN Women на grants.serbia@unwomen.orgнајкасније до 18. јануара 2021. године, до 23.30 часова.

Додатне информације о пропозицијама Позива су доступне  на https://www2.unwomen.org/-/media/field%20office%20eca/attachments/news/2020/cfp%202020-01%20improved%20safety%20of%20women%20in%20serbia%20-%20ad2.pdf?la=en&vs=4922

Извор: eca.unwomen.org и Координационо тело

Одељење Економског факултета из Суботице у Бујановцу организовало је данас Сајам запошљавања у простору ове високошколкске установе. Сајам су  организовали  уз подршку Општине Бујановац, Kоординационог тела Владе Републике Србије и Националне службе за запошљавање. На пригодној свечаности манифестацију је отворио нови декан факултета Небојша Гвозденовић.

Небојша Гвозденовић истакао је да је задовољство да ова високошколска установа по први пут оганизује овакав сајам запошљавања а да је циљ да има све више младих у Бујановцу који ће овде живети и радити.

Председник општине   Нагип Арифи изразио је задовољство досадашњом сарадњом са представницима Економског факултета у Бујановцу, нагласивши да је то са доласком новог декана интензивирано. Нагип Арифи  рекао је да су у претходних месец дана имали три сусрета и све договорено су реализовали у шта убраја и овај Сајам запошљавања. Очекује да плодоносна сарадња буде настављена. 

Више компанија из Пчињског округа посетиоцима је представило  своје пословање и потребе за новим радним местима.

Директор Филијале НСЗ у Врању Горан Живковић, истакао је да у Пчињском округу има 21 хиљада и 500 незапослених људи. Од тога 4 хиљаде и 700 у бујановачкој општини и 4 хиљаде и 200 у општини Прешево.

Међу онима  који траже посао било их је дфоста и са високим образовањем и очекивањима да ће наћи одговарајући посао .

Заинтересовани за посао предавали су будућим послодавцима свој  професионалну биографију и мотивационо писмо.

 

На поновљеним парламентарним изборима на бирачком месту број 6 у Великом Трновцу, до подне је гласало 127 грађана или око 9 одсто уписаних бирача. Председник бирачког одбора Милован Алексић рекао је  да до сада није било неправилности и проблема и  гласање се одвија несметано. Неколико грађана  није могло да гласа, јер нису уписани у списак на овом бирачком месту, где право гласа има 1089 грађана. Иначе, бирачко место отворено је на време и највећа излазност очекује се након 15 сати.

Парламентарни избори на бирачком месту број 6 у Великом Трновцу,  данас се понављају по други пут. Изборно место отворено је на време и до сада се изборни процес одвија  без неправилности и проблема,  оцена је председника борачког одбора Милована Алексића. У бирачки списак  на овом  месту уписано је 1.089 грађана са правом гласа.

Бирачко место у основној школи „Мухарем Кадриу“ у Великом Трновцу отворено је у 7 часова  и у бирачком одбору има   90 одсто чланова одбора. У преподневним сатима није било великог интересовања грађана, так да се изборни процес одвијао без гужве.

Председник бирачког одбора Милован Алексић рекао је  да до сада није било неправилности и проблема. Гласање се одвија несметано и по правилима. Издвојио бих само да је пар грађана враћено, јер немају право гласа на овом бирачком месту , истиче Алексић.  Они су  упућено у општинску Изборну комисију на даљу процедуру. Број уписаних бирача је хиљаду 89.

Према досадашњем искуству већа излазност очекује се после 15 сати. Ово је треће гласање у Великом Трновцу - после парламентарних избора 3. Априла. Гласачи са тог бирачког места и 28. априла изашли су на поновљене изборе, који су, такође, у међувремену, поништени. Иначе, Републичка изборна комисија  усвојила је синоћ приговоре Заветника, односно коалиције "За краљевину Србију - ДСС", на решења Општинске изборне комисије (ОИК) у Бујановцу, којим им није омогућено именовање њихових представника у бирачки одбор на месту где се понављају избори.

У новој уредби Владе Србије, која сутра ступа на снагу, биће изједначене цене килограма шећера у свим паковањима. Ићи ће се на појефтињење паковања од 5, 10, 25 и 50 килограма, односно цена килограма шећера у тим паковањима изједначиће се са ценом паковања од једног килограма. Тим изменама цена шећера биће ограничена на одређени износ - највероватније око 89 динара за килограм  и важиће за сва паковања, без обзира да ли се шећер продаје у амбалажи од килограма или у џаковима. Данас ће бити дистрибуирано 260 тона шећера  Из ресорног министарства поручују  да ће калкуланти бити кажњени када се утврди чињенично стање. Инспекција ће покренути поступке који треба да се покрену пред судовима а негде ће бити изречене мандатне казне. У  Министарству трговине не очекује несташице других производа којима су ограничене цене, као што су уље и брашно.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, шеф делегације ОЕБС-а у Србији Јан Брату и директор Републичког Завода за статистику Миладин Ковачевић, данас су боравили у Бујановцу и разговарали са председником општине Нагипом Арифијем. Тема састанка била је предстојећи попис становништва, што је планирано за октобар ове године. Попис је требало да буде организован у истом периоду 2021. године,  али је због проблема изазваних пандемијом одложен.

Предстојећи попис становништва у Србији почеће 1. октобра и одвијаће по европским стандардима, најављено је на конференцији за новинаре, након вишесатних разговора  представника републике Србије ,као и мисије ОЕБС-а са председником општине Бујановац, Нагипом Арифијем.

Гордана Чомић министарка за људска и мањинска права истакла је да ништа о Албанццима не може без Албанаца, ни кад је реч о предстојећем попису. Како би обезбедили осећање код Албанаца да је важно учешће у предстојећем попису.

Учершће и подршка ОЕБС-а у овом процесу су драгоцени истакао је директор Републичког Завода за статистику Миладин Ковачевић.

Миладин Ковачевић директор Републичког Завода за статистику рекао је да је захвалан мисији и шефу ОЕБС-а, јер   непосредно сарађују у припреми предстојећег пописа, како би се створила позитивна атмосфера у Бујановцу Прешеву и медвеђи у вези са пописом становништва  који ће се  одвијати по  стандардима ЕУ.

Шеф мисије ОЕБС-а Јан Брату истакао је да већ две године ова мисија сарађује са   Завидим за статистику Републике Србије,  како би  било обезбеђено да се попис реализује у складу са захтевима и примедбама националних мањина које живе у Србији.

Председник општине Бујановац Нагип Арифи напоменуо је да је у разговорима постављен низ питања на које локална самоуправа у наредним данима очекује одговоре од надлежних институција и да ће сарадња  на припремама за предстојећи попис бити настављена.

Нагип Арифи оценио је да је актуелни Закон о попису  значајно унапређен у односу на претходни и да  с обзиром да ЕУ са 50 одсто финансира  овај попис то представља и гаранцију да ће се одвбијати по стандардима ЕУ:

Попис ће званично почети 1. Октобра и планирано је да до краја октобра ове године буде завршен.

Више дојава о бомбама у  школама у Врању и Бујановцу стигло је јутрос, потврђено је у полицији.  Екипе МУП-а већ су на терену, деца и запослени су евакуисани.  Обучени пси трагају за евентуалном бомбом. Иако су сви скептични на основу искустава из претходног периода, ништа се не препушта случају и проверава се свака дојава. У Врању је појачано присуство полиције и апелује се на грађане да не паниче, јер је све под контролом. Дојаве о подметнутој електронској направи јутрос су стигле и на електронске адресе више основних и средњих школа у Србији, саопштило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Дојаве су стигле на мејл адресе 134 основне школе на територији Школске управе Нови Сад, као и у неким школама у Пироту, Нишу, Бабушници, Власотинцу, Лебану и Куршумлији - наводи се у саопштењу Министарства просвете. Додаје се да су у циљу безбедности ученика школе обавестиле МУП о претњи и екипе МУП-а су на терену. До окончања  прегледа настава ће се одвијати онлајн, a ученици ће бити враћени у клупе након потврде да је безбедно. О начину организовања часова и повратку на непосредну наставу, школе ће обавестити ученике и њихове родитеље путем редовних канала комуникације - објашњава се у саопштењу.

Страна 1 од 25