Хроника

Хроника

Недавно ухапшена тројица   службеника општинске управе Бујановац,како незванично сазнајемо признали су кривицу и   пуштени су сдаа се бране са слободе . Они који и даље раде у општинској управи, редовно се појављују на својим радним местима, а истрага се наставља, везано за умешаност и других учесника у овим незаконитим радњама. „Злоупотреба службеног положаја“ за шта се сумњиче , отвара многа  питања која нису везана само за њих.Њихову одговорност  испитује  Посебно  одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, по чијем су налогу и ухапшени. Како смо већ објавили сумњиче се да су  током јула и августа 2020. године издали решења о грађевинској дозволи за три објекта, иако се радило о већ изграђеним објектима који нису могли бити легализовани, јер су изграђени после 2015. године, тј. након ступања на снагу Закона о озакоњењу објеката. Ухапшени се сумњиче да су непосредно радили на нелегалном озакоњењу објеката, али се  намеће  питање  колико је за то одговоран  и тадашњи председник општине Бујановац,  Шаип Камбери . Да ли су чак три објекта, један пословни и два стамбена, могли да буду изграђени у центру Бујановца, без његовог знања ?  И не само да су изграђени, него  је  инвеститорима  омогућено прикључење нелегално изграђених објеката на електроенергетску мрежу, водовод и канализацију, укњижење у Kатастар непокретности и продаја стамбеног и пословног простора, како је у саопштењу навео МУП Србије. Подсећамо да се ради   о пословном објекту Бекима Сурдулија у центру Бујановца, као и о стамбеним објектима у власништву Мустафе Фејзулахуа и Предузећа „Гранд градња“ из Бујановца, такође у центру града. Да ли Шаип Камбери мисли да су државни органи  помало „заборавили“ на све ово и да неће бити испитивана одговорност свих  лица, евентуално умешаних  у ланац злоупотребе., или  пак свестан одговорности и евентуалне личне умешаности у овај случа, покушава преко свог Фејсбук профила,да енергичну акцију државних органа, прикаже као политички проблем. Подсећамо да су акцију хапшења  спровели припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције УKП, , по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу.   

Последњи пут измењено понедељак, 07 март 2022 13:33

Још увек се не стишава прича о тројици ухапшених службеника општинске управе Бујановац, који се сумњиче да су мимо законских прописа“накнадно издавали грађевинске дозволе за упис објеката и њихову легализацију,иако су ти објекти изграђени током 2019. и 2020., а рок за издавање дозвола   истекао је 2015. године“.  Ухапшени су у међувремену пуштени на слободу, након што им је  у понедељак било одређено задржавање до 48 сати, када  су уз кривичну пријаву приведени надлежном тужилаштву.Истрага против осумњичених  који су сада на слободи,  биће настављена. Хапшење је извршено по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу. Они су ухапшени због три изграђена објекта. Ради се  о пословном објекту Бекима Сурдулија у центру Бујановца, као и о стамбеним објектима у власништву Мустафе Фејзулахуа и Предузећа „Гранд градња“ из Бујановца, такође у центру града. Незванично , један од ухапшених  поседује стан управо у једној од ових стамбених зграда. Међутим,  Шаип Камбери који  је  иначе био председник општине у периоду од 2016. до краја јула 2020. године, у време када су ови објекти грађени и  мимо законских прописа легализовани , за ово хапшење има сасвим другачије виђење. Kамбери, председник Партије за демократско деловање (ПДД), тврди  да „ је хапшење у Бујановцу двојице садашњих и једног бившег општинског функционера, у моменту када су тек почеле радње за парламентарне изборе, постала традиција у деловању државе против Албанаца сваки пут уочи избора” .  Сматра проблематичним хапшење за наводно кривично дело учињено много раније. “Хапшење у изборном процесу, због наводних дела почињених пре много година, пристрасно је и застрашујуће усмерено на дестабилизацију укупне ситуације. Поступак државе се само тако може схватити ако су за ово наводно дело још раније постојали докази. Зашто се онда чекао почетак изборног процеса за хапшење?”, пита Kамбери.  Актуелни председник општине Нагип Арифи није се данас одазвао на наше упорне позиве, а поводом овог хапшења.

Последњи пут измењено среда, 02 март 2022 13:56

У Бујановцу су  јуче у раним јутарњим сатима ухапшени радници Општинске управе А.Џ. (1984), Ј.П. (1957) и Р.А. (1982) због сумње да су учинили кривично дело злоупотреба службеног положаја, односно да су легализовали објекте који нису могли бити легализовани. У саопштењу МУП-а Србије наводи се да се  А. Џ.  терети да је током јула и августа 2020. године издао решења о грађевинској дозволи за три објекта, иако се радило о већ изграђеним објектима који нису могли бити легализовани, јер су изграђени после 2015. године, тј. након ступања на снагу Закона о озакоњењу објеката. Kако се сумња, на тај начин, он је омогућио инвеститорима прикључење нелегално изграђених објеката на електоенергетску мрежу, водовод и канализацију, укњижење у Kатастар непокретности и продају стамбеног и пословног простора, наводи се у саопштењу МУП-а.Сумња се да је Ј. П.  у мају 2021. године доставио обавештење Општини Бујановац у којем је навео да је инспекција утврдила да снимак изведених темеља одговара стању на терену, иако је објекат био изграђен 2020. године.Р.А.  терети се да је у новембру 2021. године доставио обавештење Општини Бујановац, где је навео да је грађевинска инспекција излазила на лице места и утврдила да снимак темеља одговара стању на терену, иако је стамбено-комерцијални објекат изграђен у 2019. години.

Такође, на наведени начин, Ј. П. и Р. А. поступали су супротно Закону о планирању и изградњи, односно нису подносили кривичне пријаве против инвеститора наведених објеката, иако су у записницима констатовали да се објекти граде без грађевинске дозволе, наводи се у саопштењу . Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву. Акцију су спровели припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције УKП, у сарадњи са Безбедносно-информативном агенцијом, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу. Подсећамо да је  један од ухапшених до 2020. године био начелник општинског Одељења за урбанизам, а други грађевински инспектор.

У железничкој станици Ристовац код Врања  тешко је повређен 17-огодишњи  младић од последица струјног удара из контактне мреже изнад пруге, када се попео на један од железничких контејнера који се налазио на трећем станичном колосеку. Хитна помоћ је тешко повређеног младића са места несреће превезла  најпре у Дом здравља у Врању, да би током вечери био транспортован у КБЦ у Нишу, саопштено је из "Инфраструктура железнице Србије". Према информацијама железничара са терена, група младића се налазила крај теретних вагона који су се налазили у железничкој станици Ристовац, да би се један од њих попео на контејнер како би га друг фотографисао. Том приликом несрећни младић ушао је у струјно коло контактне мреже и доживео струјни удар, додаје се у саопштењу. Иначе кроз контактну мрежу изнад железничке пруге пролази струја изузетно високог напона од 25.000 волти. Из железнице Србије  поново апелује и упозоравају, посебно младе, да се не пењу на вагоне, јер последице најчешће буду трагичне.

Полиција је у близини путног правца ка селима Велики Трновац - Брезница у општини Бујановац у напуштеном млину у душеку,  пронашла 4 пушке, које су оксидирале.Пронашли су једну аутоматску пушку са оквиром и муницијом, једну полуатоматску, ловачку и једну малог калибра.Полиција је извршила увиђај и предузима оперативне радње на откривању извршилаца кривичног дела, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и ескплозивног материјала, саопштило је Основно јавно тужилаштво у Врању.

Страна 1 од 4