Економија

Економија

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да у четвртак за 1,7 милиона пензионера "леже" по 5.000 динара.

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да у четвртак за 1,7 милиона пензионера "леже" по 5.000 динара. (0)

 

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да у четвртак за 1,7 милиона пензионера "леже" по 5.000 динара. Мали је навео је да ће Србија Законом о дигиталној имовини "погодити право у мету" и да на тај начин жели да иде у корак са светом."Идемо са регулативом целе области. Биткоин, криптовалуте је нешто што се примило у свету, то представља начин финансирања", рекао је Мали.Он је истакао да се тим законом малим фирмама жели омогућити финасирање на алтернативан начин.Мали је рекао да се у овом тренутку не размишља о новом одлагању плаћања пореза и доприноса."С обзиром на привредну активност, да немамо локдаун, да имате могућност да порез и доприносе платите у 24 рате, мислим да је преурањено говорити о томе", рекао је Мали.Он је истакао да држава мора на неки начин да се финансира и да морају да буду исплаћене плате и пензије.Министар Мали је рекао да у највећој кризи на свету Србија показује да је отпорна, да може да реагује и да је њена економија много стабилнија него што су мислили.Мали је навео да у четвртак за 1,7 милиона пензионера "леже" по 5.000 динара.Он је навео и да људи све више имају свест о томе колико је важно да се узме фискални рачун и да се плате порези.

 

 

Данас креће тродневна исплата по 10.000 динара свим запосленима у просвети, образовању и научним институцијама, што је за преко 130.000 запослених укупно 1,6 милијарди динара, изјавио је министар финансија Синиша Мали. Исплата ће трајати  до петка - данас запосленим у школама од посебног интереса, и свима у ученичким и студентским домовима, сутра високо образовање и научне установе, а прекосутра државну помоћ добијају сви  запослени у основном и средњем образовању. Синиша Мали најавио је да ће сутра Влада Србије донети препоруку локалним самоуправама да исплате помоћ запосленима у предшколским установама.  Министар је подсетио да су предшколске установе у надлежности градова и општина, те да је запосленима у некима од њих помоћ већ исплаћена.

Пролеће је право време да унесете неке промене у свој дом и улепшате га новим намештајем. СИМПО је за вас спремио посебну акцијску понуду гарнитура и клик-клак лежајева на попусту од 30 до 40%, која важи до краја априла или док трају залихе.

Акцијску понуду можете погледати на http://www.simpo.rs/assets/simpo_inserter_april_2022.pdf

Поред тога очекују вас и попусти на комплетан асортиман за готовинско плаћање:
- Гарнитуре, клик-клак лежајеви, каучи, кревети, столице, фотеље и табуреи (-15%)
- Плочасти намештај са лагера (-10%)
- Душеци са лагера (-15%)
- Допунски асортиман (-20%).

ПРЕВОЗ
Сва роба купљена у СИМПУ чија је вредност преко 25.000 динара превози се бесплатно до 30 км од салона.

БЕСПЛАТНА МОНТАЖА
Монтажа је бесплатна за сву робу без обзира на њену вредност.

КОНТАКТ
СИМПО салони у Врању налазе се на следећим адресама:
Тржни центар, Париске комуне 1. Контакт телефон салона је 017/432-567. Радно време салона је од 9 до 20 х сваког радног дана, суботом од 9 до 18 х.
КЛУЗ, Стефана Првовенчаног 58. Контакт телефон салона је 017/416-556. Радно време салона је од 9 до 20 х сваког радног дана, суботом од 9 до 18 х.

РАДНО ВРЕМЕ
Радно време салона је од 9 до 20 h сваког радног дана, суботом од 9 до 18 h.

Рок за плаћање пореза на имовину за физичка, правна лица и предузетнике истиче 14. фебруара. Рок је прописан законом о порезима на имовину, тако да важи за све пореске обвезнике пореза на имовину на територији Републике Србије. Порез на имовину се измирује квартално, у 4 рате годишње.   Редовним измирењем обавеза порески обвезници избегавају обрачун и наплату законом прописане камате због кашњења у измирењу пореских обавеза. Порески обвезници који путем репрограма измирују заостала пореска дуговања, такође треба да до 14.фебруара уплате означене рате јер ће се након истека законског рока за уплату аконтација обрачунавати законом прописана камата.

Бели сиреви које производе велике индустријске млекаре у Србији поскупеће средином новембра од два до шест одсто, а јогурт и млеко око три процента,   у појединим трговинским ланцима. Стручњаци наводе да су и мали, индивидуални произвођачи подигли цене кајмака и сирева на пијацама за око 20 одсто у односу на прошлу годину. Млечни производи у трговинским ланцима су и претходног месеца већ забележили раст. Оваквом расту, међутим, не могу да се надају и сами сточари, јер су поједини, највећи откупљивачи подигли цену за само два до три динара по литру.   И са новом ценом, литар млека који ће највише бити плаћен у Србији неће прећи 38 или 39 динара, што је далеко од вредности која се уложи у производњу. Примарни произвођачи млека незадовољни су откупном ценом индустријских млекара, јер су поскупели и сточна храна и енергенти.   Тренд раста цена хране, присутан је и на глобалном тржишту и наставиће се све док не дође до стабилизације на светским берзама, јер је пандемија направила поремећај.  Процењује се да бидо тога могло да дође следеће јесени у зависности од економског опоравка земаља.

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће данас почети исплата 30 евра новчане подршке свим пунолетним држављанима Србије. То је мера која се спроводи у оквиру трећег пакета подршке привреди и грађанима у циљу ублажавања последица пандемије, а новац ће прво бити уплаћен пензионерима и примаоцима новчане социјалне помоћи. Осталим пунолетним грађанима који су испунили услове за овај вид новчане подршке државе, новац ће бити уплаћен 2. и 3. новембра. Укупно, реч је о више од 5,7 милиона грађана, од чега 1,6 милиона пензионера. Свако ће добити по 3.527 динара", рекао је Мали. Данас почиње и транзициони период за нови модел фискализације  који ће трајати до 30. априла следеће године. Kако је рекао министар Мали, све је спремно и Пореска управа је одобрила прве елементе електонског фискалног уређаја неколико различитих произвођача.

Страна 1 од 5