Економија

Економија

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да у четвртак за 1,7 милиона пензионера "леже" по 5.000 динара.

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да у четвртак за 1,7 милиона пензионера "леже" по 5.000 динара. (0)

 

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да у четвртак за 1,7 милиона пензионера "леже" по 5.000 динара. Мали је навео је да ће Србија Законом о дигиталној имовини "погодити право у мету" и да на тај начин жели да иде у корак са светом."Идемо са регулативом целе области. Биткоин, криптовалуте је нешто што се примило у свету, то представља начин финансирања", рекао је Мали.Он је истакао да се тим законом малим фирмама жели омогућити финасирање на алтернативан начин.Мали је рекао да се у овом тренутку не размишља о новом одлагању плаћања пореза и доприноса."С обзиром на привредну активност, да немамо локдаун, да имате могућност да порез и доприносе платите у 24 рате, мислим да је преурањено говорити о томе", рекао је Мали.Он је истакао да држава мора на неки начин да се финансира и да морају да буду исплаћене плате и пензије.Министар Мали је рекао да у највећој кризи на свету Србија показује да је отпорна, да може да реагује и да је њена економија много стабилнија него што су мислили.Мали је навео да у четвртак за 1,7 милиона пензионера "леже" по 5.000 динара.Он је навео и да људи све више имају свест о томе колико је важно да се узме фискални рачун и да се плате порези.

 

 

Бели сиреви које производе велике индустријске млекаре у Србији поскупеће средином новембра од два до шест одсто, а јогурт и млеко око три процента,   у појединим трговинским ланцима. Стручњаци наводе да су и мали, индивидуални произвођачи подигли цене кајмака и сирева на пијацама за око 20 одсто у односу на прошлу годину. Млечни производи у трговинским ланцима су и претходног месеца већ забележили раст. Оваквом расту, међутим, не могу да се надају и сами сточари, јер су поједини, највећи откупљивачи подигли цену за само два до три динара по литру.   И са новом ценом, литар млека који ће највише бити плаћен у Србији неће прећи 38 или 39 динара, што је далеко од вредности која се уложи у производњу. Примарни произвођачи млека незадовољни су откупном ценом индустријских млекара, јер су поскупели и сточна храна и енергенти.   Тренд раста цена хране, присутан је и на глобалном тржишту и наставиће се све док не дође до стабилизације на светским берзама, јер је пандемија направила поремећај.  Процењује се да бидо тога могло да дође следеће јесени у зависности од економског опоравка земаља.

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће данас почети исплата 30 евра новчане подршке свим пунолетним држављанима Србије. То је мера која се спроводи у оквиру трећег пакета подршке привреди и грађанима у циљу ублажавања последица пандемије, а новац ће прво бити уплаћен пензионерима и примаоцима новчане социјалне помоћи. Осталим пунолетним грађанима који су испунили услове за овај вид новчане подршке државе, новац ће бити уплаћен 2. и 3. новембра. Укупно, реч је о више од 5,7 милиона грађана, од чега 1,6 милиона пензионера. Свако ће добити по 3.527 динара", рекао је Мали. Данас почиње и транзициони период за нови модел фискализације  који ће трајати до 30. априла следеће године. Kако је рекао министар Мали, све је спремно и Пореска управа је одобрила прве елементе електонског фискалног уређаја неколико различитих произвођача.

Влада Србије 17. јуна објавила је у Службеном гласнику усклађене динарске износе из Тарифе републичких административних такси који су почели да се примењују од 1. јула.

Према Закону о републичким административним таксама износи се усклађују годишње, са индексом потрошачких цена који објављује републички орган надлежан за послове статистике.

Влада Србије усклађује динарске износе такси на предлог Министарства финансија.

Заокруживање износа такси се врши тако што се до пет динара не узима у обзир, а износ преко пет динара заокружује на 10 динара.

Како наводе медији поскупљење је за неке од такси 10, а за друге и 500 динара.

Таксе за захтеве и уверења су 330 динара, жалба државном органу 490 динара, овера потписа 430 динара, а овера аутентичности рукописа 240 динара.

Нови износ таксе на захтев за издавање дозволе за ношење оружја је 8.640 динара, док су таксе за издавање возачких дозвола 290 динара, а за саобраћајне су у распону од 240 динара за налепницу до 2.400 динара за потврду.

Тумачење о примени републичких прописа грађанима ће се таксирати са 1.660 динара, а фирми или предузетнику 13.470 динара.

За фирме из Бујановца на конкурсу Kоординационог тела за југ Србије предвиђено је 16, милиона динара .Предвиђена је расподела укупно 40 милиона динара, што је за 10 милиона више него прошле године. Део средстава биће додељен  привредницима из Прешева 15,4 милиона динара и Медвеђе 8 милиона динара.Овим средствима предвиђено је суфинансирање пројеката предузетника и малих привредних друштава, који имају тенденцију раста и новог запошљавања.Циљ конкурса је финансирање набавке опреме и машина за привредне субјекте који испуњавају услове овог конкурса. Служба Kоординационог тела ће суфинансирати до 70% (нето) трошкова  набавке.Прегледање, контролу формалне исправности, оцењивање пријава и доношење одлуке о додели средстава за субвенције, обавља Kомисија коју решењем чини в.д. директорке Службе Kоординационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа. Свака пријава се оцењује на основу критеријума за оцењивање пријава и израђује се ранг листа на основу броја бодова у складу са критеријумима.Рок за подношење пријава на конкурс је 19. јул.

Пријаве грађана за помоћ од 3.000 динара, који су до 31. маја примили макар једну дозу вакцине, почиње сутра, 1. јуна, тачно у поноћ.

За помоћ се могу пријавити сви држављани Србије старији од 16 година, који су на територији наше земље, закључно са данашњим даном, примили макар једну дозу вакцине, подсећа министар финансија Синиша Мали и додаје да се пријаве врше преко сајта Управе за трезор на адреси pmi.trezor.gov.rs.

Страна 1 од 5