Економија

Економија

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да у четвртак за 1,7 милиона пензионера "леже" по 5.000 динара.

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да у четвртак за 1,7 милиона пензионера "леже" по 5.000 динара. (0)

 

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да у четвртак за 1,7 милиона пензионера "леже" по 5.000 динара. Мали је навео је да ће Србија Законом о дигиталној имовини "погодити право у мету" и да на тај начин жели да иде у корак са светом."Идемо са регулативом целе области. Биткоин, криптовалуте је нешто што се примило у свету, то представља начин финансирања", рекао је Мали.Он је истакао да се тим законом малим фирмама жели омогућити финасирање на алтернативан начин.Мали је рекао да се у овом тренутку не размишља о новом одлагању плаћања пореза и доприноса."С обзиром на привредну активност, да немамо локдаун, да имате могућност да порез и доприносе платите у 24 рате, мислим да је преурањено говорити о томе", рекао је Мали.Он је истакао да држава мора на неки начин да се финансира и да морају да буду исплаћене плате и пензије.Министар Мали је рекао да у највећој кризи на свету Србија показује да је отпорна, да може да реагује и да је њена економија много стабилнија него што су мислили.Мали је навео да у четвртак за 1,7 милиона пензионера "леже" по 5.000 динара.Он је навео и да људи све више имају свест о томе колико је важно да се узме фискални рачун и да се плате порези.

 

 

Mинистар финансија  Синиша Мали каже да је за 1.122.787 радника данас уплаћена друга половина минималне зараде из трећег пакета помоћи привреди и грађанима за ову годину.

"За ову помоћ пријавило се 230.805 привредних субјеката, физичких и правних лица", истакао је Мали и додао:

"У среду почиње исплата првих 30 евра помоћи грађанима који су се пријавили за помоћ. Очекујем да ћемо већ првог дана исплатити новац за најмање 630.000 грађана, а онда ћемо у наредних пар дана исплатити новац и осталима", нагласио је министар финансија. 

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је потврдио да је јутрос почела уплата првих 30 евра у динарској противвредности за 143.313 корисника новчане социјалне помоћи и за 9.500 лица лишених слободе.

„Свесни смо да је помоћ најпотребнија нашим најстаријим грађанима и корисницима новчане социјалне помоћи. Они се нису пријављивали за ову помоћ државе, већ им новац директно леже на рачуне. Тако су пензионери јуче добили првих 30 евра, а данас ће новац бити на рачунима и свим корисницима социјалне помоћи и лицима лишеним слободе. Након што смо прошле године помогли грађанима са једнократном новчаном помоћи у износу од 100 евра, наставили смо са том подршком и ове године, с обзиром на то да смо свесни да је пандемија на све на неки начин утицала и да је људима потребна подршка. Грађани сада коначно могу да виде колико је наша држава јака, стабилна, јер је у кризи показала да има капацитет да брине и о привреди и о грађанима“, навео је он.

Поред 30 евра које пензионери добијају данас, следује им преосталих 30 евра из пакета - у новембру, као и додатних 50 евра које треба да добију у септембру,  рекао је министар финансија Синиша Мали. Све скупа, то је 110 евра.

Осим тога, председник Србије је јуче најавио да је одлучено да се свим вакцинисаним грађанима против ковида-19 уплати додатних 3.000 динара.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će svi građani koji su vakcinisani dobiti dodatnih 3.000 dinara pomoći,prenosi Tanjug.

Predsednik je rekao da će, pored ranije predviđene pomoći, svi koji se vakcinišu, a imaju više od 16 godina, ili koji su se vakcinisali bilo jednom ili dve doze i svi koji će se vakcinisati makar jednom dozom do 31. maja, dobiti dodatnih 3.000 dinara od države.

 

 

Последњи пут измењено среда, 05 мај 2021 11:33

Трећи пакет помоћи државе привреди и грађанима вредан 257 милијарди динара почео да се реализује. У поноћ отворена је страница Трезора Републике Србије за пријаве за 30 плус 30 евра.

"Систем пријављивања је веома једноставан, као и прошле године. Одете на сајт трезора, имате три податка која треба да укуцате - ЈМБГ, број личне карте и да изаберете банку у којој имате рачун или у којој желите да вам ми отворимо рачун, ако га немате", објаснио је министар финансија Синиша Мали  и додао да сама процедура траје 30 секунди.

Нагласио је да пријављивање траје до 15. маја, од тога 5. маја креће са радом и кол центар. Најавио је да ће 6. маја бити исплата за све пензионере, 7. маја за све кориснике социјалне помоћи и Управу за кривичне санкције, а 12. маја креће исплата осталим грађанима који су се пријавили. Како очекује, требало би до 20. маја да буду исплаћeни сви пријављени грађани.

Напоменуо је да се 10. маја исплаћује друга минимална зарада који је део пакета привреди

Страна 1 од 4