Одштампајте ову страницу

Министарство наставља са спровођењем активних мера аграрне политике

Почетком септембра министарство пољопривреде наставља са спровођењем активних мера аграрне политике на подизању конкурентности српске пољопривреде. На конкурсу ресорног министарства могу да учествују пољопривредници који   улажу  део  својих средстава, а највећи део  ће добити кроз кредите банака и од државе.

мр Небојша Младеновић из Пољопривредне саветодавне службе Врање истиче да је  овај пројекат познат пољопривредницима под називом 50-40-10, а ови бројеви показују колико је учешће државе а колико појединца. Циљ је да произвођачи  добију средства којима ће моћи да унапреде своју  производњу ради профитабилнијег наступа на тржишту.

С обзиром да пољопривреда подразумева пре свега биљну производњу као основу за све друге секторе, први и најважнији корак је испитивање састава, а тиме и плодности земљишта , што се управо спроводи на имањима регистрованих произвођача.

мр Младеновић каже да се узети узорци земље испитују у акредитованим лабораторијама.На основу аналаиза   власницима имања дају се писане препоруке за  ђубрење земљишта у различитим фазама производње и за потребе одређених култура, како би добили оптималне резултате.

Искуства пољопривредника говоре да  се анализом земљишта  остварују и велике уштеде у потрошњи ђубрива.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)