Традиционална манифестација „Вредне руке“ по 20. пут пред Бујановчанима

Традиционална културна  манифестација „Вредне руке“   отворена је по 20. пут у Дому културе у Бујановцу.Пред посетиоцима су биле изложене  рукотворине почев од белог веза,тканица, народне одеће, производи ужарског, грнчарског,столарског  и ковачког  заната. Ова манифестација организује се почев од 2000.године, с тим да прошле године није била приређена због познате лоше епидемијске ситуације. И ове је године број учесника који су излагали своје радове био смањен, јер су управо из предострожности да не би дошло до ширења Ковида 19, упркос свим предузетим противепидемијским мерама, многи одустали од учешћа. Но и оно што се могло видети  на овогодишњој манифестацији живо сведочи о још увек јакој традицији бављења ручним радом.

Један од најзапаженијих изложбених  експоната свакако је бели вез , којим се више од деценије  бави Бујановчанка Нада Јањић. Везом је по ,њеним речима, почела да се бави доста касно, након
пензионисања. Али, вредна и одговорна, како је увек приступала сваком послу, тако је и стрпљиво проникла у све тајне белог веза. Техника израде белог веза изузетно је захтевна. Платно се најпре сече по мустри  веома прецизно, а затим се ивице везу, односно опшивају концем. Све се то ради ручно, иглом и оцем, за шта је потребно  знање,стрпљење, прецизност ...Израда једног мањег столњака и једноставнијег дизајна може да потраје и два до три месеца, уз свакодневни рад по више сати. За већи столњак потребно је каткад и пола године да буде извезен. Нове технологије омогућиле су овој вредној Бујановчанки да презентује свој рад и путем друштвених мрежа. Да  итекако има љубитеља традиције и лепоте ручног рада, потврдиле су бројне наруџбине, што је омогућило да ова вредна жена и заради. Тако су изузетни  примерци белог веза путовали  до наручилаца по целом Балкану , али и у далеку Шведску.

Својих руку дело представио је и ужар Џавит Фејзулахи из Бујановца,који је овај занат наследио од свог оца .Он је наставио  традицију своје породице и нада се да ће ова врста заната одржати  још дуго.Израдом разних врста ужади он сам бави се већ пола века  и свако уже може да изради затворених очију.Своје задовољство у приказаним рукотворинама нису крили ни посетиоци:

Изложба производа старих заната враћа нас у детињство ,у дане када су наше породице куповале ове предмете и користиле их свакодневно у домаћинству , каже Бисерка Јовић, директорка ССШ „Свети Сава“.Сведоци смо тога да су стари занати у нестајању, а све више су дефицитарни. Зато ми као  образовна установа нећемо одустати  од занатлија , изјавила је   Бисерка Јовић.

Међу учесницима изложбе своје радове су приказали и столар Дејан Ђорђевић из села Света Петка,ковач Трајче Рамадановић и ткаља Милица Јовић из Бујановца.

Манифестација „Вредне руке“ одржава се од 2000. године и до данас бележи велики број успешно реализованих тема, почев од народних рукотворина до припремања гурманских специјалитета националних кухиња са циљем да се од заборава отргну традиционалне вредности.

У припреми отварања манифестације   помогли су  и ученици средње стручне школе  „Свети Сава“.Организатори,  излагачи,  као и посетиоци сматрају веома значајним овакву манифестацију која се у Бујановцу организује од 2000 године.

 

Ове године одлучили смо се за изложбу производа старих заната са жељом да се подсетимо и да мало промовишемо занатски рад, али и да отргнемо од заборава вредности које су дубоко укорење у нашој култури, рекао је  Владимир Стојковић, сарадник за културне активности Дома културе. Поред очувања традиције и  националног идентитета,  овакве манифестације  могу бити значајне и за  обогаћивање туристичке понуде општине Бујановац . 

ПРОЈЕКАТ 24 ЧАСА ИЗНАД БУЈАНОВЦА

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 20 јануар 2022 10:39

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.